Της Βέρας
Παύλου*
BRUCE
FINK, Για τον έρωτα. Εισαγωγή στο όγδοο σεμινάριο του Λακάν, Εκδόσεις Opposito, μτφρ. Στέλλα Μαυρή, Μιχάλης Μεντίνης,
σελ. 304
Μετά την έκδοση της Εισαγωγής στη Λακανική Κλινική το 2006 (εκδόσεις Πλέθρον), ο Bruce Fink, αμερικάνος λακανικός ψυχαναλυτής, επανέρχεται στο προσκήνιο με την δεύτερη έκδοση της μετάφρασης του βιβλίου του για τον Έρωτα. Για ποιον έρωτα πρόκειται;
Στο επίπεδο του Συμβολικού εντάσσει τα ζητήματα της ύπαρξης τρίτου προσώπου.Τι χαρακτηρίζει περισσότερο τη συμβολική δομική τάξη αν όχι τα τρίγωνα; Η φαντασίωση για το τρίτο πρόσωπο φουντώνει κι ας μην είναι τόσο σημαντικό πραγματικά. Λιβιδινικά είναι η αντιπαλότητα με τον άλλο άντρα, ή την άλλη γυναίκα που έχει κεντρικό ρόλο και όχι η σχέση του ζευγαριού καθ’ εαυτή. Για τους ψυχαναγκαστικούς είναι το αδύνατο που έλκει, για τις υστερικές είναι το ερώτημα της άλλης γυναίκας, εν κατακλείδι τι είναι η θηλυκότητα. Στην περίπτωση αυτή, παραθέτοντας κείμενα του Φρόϋντ, αναλύει το ζήτημα της «αγάπης versus επιθυμία». Εκεί όπου αγαπούν δεν επιθυμούν, κι εκεί που επιθυμούν δεν αγαπούν. Πρόκειται για ένα πλούσιο κεφάλαιο, δύσκολα συνοψίζεται, το οποίο καταλήγει στην ανάλυση του μεταβιβαστικού έρωτα που έχει να κάνει με την προβολή στο πρόσωπο του αναλυτή, παραπέμποντας πάντοτε στην τριγωνική διάσταση. Με την διαφορά ότι εδώ αναλύεται η μεταβίβαση. Ο αναλυτής αποτελεί αντικείμενο –αίτιο της επιθυμίας του αναλυόμενου, αγαπά κάτι από το ασυνείδητο του αναλυόμενου, αγαπά να τον ακούει να αφηγείται, να κάνει παραδρομές, να φέρει τα όνειρά του. Η επιθυμία του αναλυτή είναι να ανακινηθεί η επιθυμία του αναλυόμενου για τη γνώση του ασυνειδήτου και όσων αποτελούν πρόσκομμα και πηγή οδύνης εν αγνοία του.
Το πιο ενδιαφέρον: το Πραγματικό. Πρόκειται για τον έρωτα με την πρώτη ματιά, το ερωτοχτύπημα με το βέλος που αφορά τις άρρητες και εν μέρει τραυτματικές πλευρές της ιστορίας μας. Είναι εκεί όπου κάποιος δεν κατανοεί καθόλου τι είναι εκείνο που προκαλεί την έλξη. Η Γαλλίδα ψυχαναλύτρια Κολέτ Σολέρ, αναφέρει ότι ο κεραυνοβόλος έρωτας παρακάμπτει τον άλλο ως γλώσσα. Λειτουργεί καθαρά στο ενορμητικό πεδίο.
Μέσα από την περιήγηση που φωτίζει τις εξιδανικεύσεις του έρωτα, είναι βέβαιο ότι ο αναγνώστης θα βρει πολλά σημεία που θα τον κεντρίσουν. Αναδεικνύεται ο έρωτας μεταβίβασης ο οποίος δένει τα τρία πεδία, ως τρίτος όρος κάνει να δούμε τα πράγματα από απόσταση, να περάσουμε από το ενορμητικό πεδίο στο λόγο και να λειτουργήσει η επιθυμία και η αναγνώριση της ετερότητας του άλλου.
*Η Βέρα Παύλου είναι ψυχαναλύτρια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου