10/9/23

7ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών

 Βιέννη, 11-14 Σεπτεμβρίου
 
Η έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και η Αυστριακή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών διοργανώνουν το 7ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, τη μεγαλύτερη ακαδημαϊκή συνάντηση Νεοελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη, από 11 έως 14 Σεπτεμβρίου 2023.
Το συνέδριο φέρει τον τίτλο «Προσεγγίσεις και εστιάσεις στον Νέο Ελληνισμό: κείμενα, εικόνες, αντικείμενα, ιστορίες». Οι ανακοινώσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τις μεταναστεύσεις και τις αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών (μία από τις κεντρικές θεματικές ενότητες, λόγω της σύμπτωσης με τα εκατό χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάνης), χειρόγραφα του ύστερου μεσαίωνα και έντυπα των πρώιμων νεότερων χρόνων, την νεότερη και σύγχρονη λογοτεχνία (με κεντρικό άξονα ζητήματα ιστορικής μνήμης), τη μετάφραση και τη συγκριτική φιλολογία, το θέατρο, τον κινηματογράφο και τον τύπο, καθώς και την ιστορία και τη συγχρονία, αλλά και τη διδακτική της ελληνικής γλώσσας.
Στο συνέδριο συμμετέχουν 280 ομιλητών και ομιλήτριες από 25 χώρες. Κατά την έναρξη του συνεδρίου, τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023, χαιρετισμούς θα απευθύνουν η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Manuela Baccarini, ο αντικοσμήτωρ της Σχολής Ιστορικών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Gerald Moers, ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Andreas E. Mueller, ο πρόεδρος της ΕΕΝΣ, Βασίλειος Σαμπατακάκης, και η κάτοχος της έδρας Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης και πρόεδρος της Αυστριακής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, Μαρία Α. Στασινοπούλου. Λεπτομέρειες και αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου στο: https://7th-european-congress-of-modern-greek-studies.univie.ac.at

Δεν υπάρχουν σχόλια: