28/2/21

Οικουμενικός Μπάιρον

ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΟΣ, Η εποχή του ορείχαλκου, εκδόσεις Χάρη Πάτση, σελ. 66

Διανύνοντας το 2021, θα ακούσουμε πολλές φορές τους όρους «Λόρδος Βύρων» και «φιλελληνισμός». Ίσως να γνωρίσουμε καλύτερα τις ιδέες και την ποίηση του Μπάιρον.
«Η Εποχή του Ορειχάλκου», σε απόδοση της ποιήτριας Άννας-Μαρίας Μαραγκού, κυκλοφόρησε από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Πάτση. Η Εύχαρις, όπως είναι το φιλολογικό ψευδώνυμό της, έχει ασχοληθεί σε τέτοιο βαθμό με την ποίηση του Μπάιρον, που θα την χαρακτήριζα ιέρεια του βυρωνισμού.
Το μεγάλο αυτό ποίημα του Μπάιρον, που γράφτηκε στην Πίζα το 1822 και δημοσιεύτηκε στο Λονδίνο το 1823, αναφέρεται στα επαναστατικά κινήματα σε όλο τον κόσμο, γεφυρώνοντας τις επαναστάσεις στην Αμερική, με εκείνες της Ευρώπης.
Έχοντας ζήσει στην Ιταλία, η Εύχαρις έχει πληθώρα ερεθισμάτων για το έργο και την δράση του Μπάιρον, δεδομένου ότι ο ποιητής έζησε στην Ιταλία περίπου έξι χρόνια στην διάρκεια των οποίων συμμετείχε και στο επαναστατικό κίνημα των Καρμπονάρων.
Με το ποίημα αυτό επιβεβαιώνεται ο οικουμενικός ορίζοντας της ποίησης του Μπάιρον, τον οποίο προσωπικά έχω χαρακτηρίσει «Τσε Γκεβάρα της εποχής του». Και αυτό διότι ο εκ των κορυφαίων του Ρομαντισμού Άγγλος ποιητής, υπήρξε υπέρμαχος της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, όπως αναγνωρίζει και ο Διονύσιος Σολομός γράφοντας στο ποίημά του για τον θάνατο του Μπάιρον: Συχνά εβράχνιασε η μιλία του/ Τραγουδώντας λυπηρά/ Πως στον ήλιο αποκάτου/ Είναι λίγη η ελευθεριά
Στο ποίημα «Η Εποχή του Ορειχάλκου», ο Μπάιρον γράφει: «Στων Άνδεων και του Άθω τις κορφές ξεδιπλώνεται απαράλλακτη σημαία // όμοια κυματίζει στους δύο κόσμους».
Μέσα στα σχέδια του Μπάιρον, όταν αυτοεξορίστηκε από την Βρετανία το 1816, ήταν να επισκεφτεί πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και χώρες της Λατινικής Αμερικής. Αυτό υποστηρίζει ο Αντρέ Μορουά στην εκτενή βιογραφία, που έχει γράψει για τον μεγάλο ποιητή (Λόρδος Μπάϋρον, Εκδόσεις Ωκεανίδα).
Προτείνω ανεπιφύλακτα την έκδοση του ποιήματος αυτού, που αποτελεί συμβολή και στον εορτασμό των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821.

Πάνος Τριγάζης

πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό

Κώστας Μπασάνος, Dark matter, 1990-2020, κερί, τυπογραφικό μελάνι,
πλέξιγκλας, 110
x 30 x 30 εκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: