23/8/20

Λέων Τρότσκι

80 χρόνια από τη δολοφονία του


«Στον τάφο πήγε ένας άνθρωπος, το όνομα του οποίου αντιμετωπίζουν με απόλυτη περιφρόνηση και αποστροφή οι εργάτες όλου του κόσμου. Ένας άνθρωπος ο οποίος επί πολλά χρόνια πάλεψε ενάντια στην υπόθεση της εργατικής τάξης και της πρωτοπορίας του – του Μπολσεβικικού Κόμματος», πληροφορούσε τους αναγνώστες της η Πράβδα στις 24 Αυγούστου 1940, επιχαίροντας για τη δολοφονία του Λ. Τρότσκι τέσσερεις μέρες πριν στο Κογιοκάν του Μεξικού, από τον σταλινικό πράκτορα Ζακ Μορτάν Βαντέντρες (Ραμόν Μρκαντέρ), εμφανίζοντάς τον μάλιστα ως «έναν από τους κοντινότερους ανθρώπους και οπαδούς του Τρότσκι» (!)
Ο Ραμόν Μερκαντέρ, δεν ήταν καθόλου ένας «φανατικός σταλινικός που έδρασε με προσωπική βούληση», όπως υποστηρίζουν συχνά οι διάφοροι απολογητές του Στάλιν. Ο Στάλιν, μέσω της NKVD, είχε δημιουργήσει ένα ολόκληρο δίκτυο πρακτόρων ενάντια στο τροτσκιστικό κίνημα, το οποίο κατόρθωσε να διεισδύσει μέχρι και στο περιβάλλον του ίδιου του Τρότσκι, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει στο διάσημο βιβλίο του ο Κουβανός συγγραφέας Λεονάρδο Παδούρα («O άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά», εκδόσεις Kαστανιώτη 2011).
Ο Ραμόν Μερκαντέρ καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Τρότσκι σε 20 χρόνια κάθειρξη. Το 1941, ο Στάλιν απένειμε στη μητέρα του Μερκαντέρ, Κλαριντάντ, το «Παράσημο Λένιν» για τη συμμετοχή της στην επιχείρηση δολοφονίας του Τρότσκι. Ο Μερκαντέρ αποφυλακίστηκε στις 6/5/1960. Τσέχοι πράκτορες τον οδήγησαν στην Κούβα. Το 1961 ο δολοφόνος του Τρότσκι πήγε στην Σοβιετική Ένωση, όπου τον παρασημοφόρησε ως «ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης» ο επικεφαλής της KGB, Αλεξάντερ Σελέπιν. Πέθανε από καρκίνο στην Αβάνα το 1978. Ο τάφος του βρίσκεται στη Μόσχα, στο νεκροταφείο «Κούντσεβο», με το όνομα Ραμόν Ιβάνοβιτς Λοπέζ.
Δολοφονώντας τον αρχηγό του Κόκκινου Στρατού, ο Στάλιν φιλοδοξούσε να απαλλαγεί από την άοκνη πολιτική και θεωρητική δουλειά του μοναδικού μπολσεβίκου ηγέτη που έμεινε έως το τέλος ασυμβίβαστος πολέμιος της γραφειοκρατίας και που κατόρθωσε να κρατήσει ψηλά τη σημαία του επαναστατικού μαρξισμού, εμπνέοντας και εκπαιδεύοντας με το έργο και το παράδειγμά του χιλιάδες αγωνιστές σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ

Άγγελος Αντωνόπουλος, Κρεμλίνο- 100 χρόνια, 2017, τρισδιάστατη κατασκευή, βίντεο, φως  και ήχος

Δεν υπάρχουν σχόλια: