5/1/20

O Xριστός γεννιέται στα σκουπίδια

ΤΗΣ ΣΑΡΑΣ ΘΗΛΥΚΟΎ

Μωρά στα σκουπίδια. Το βλέπουμε και το ακούμε τελευταία στα δελτία ειδήσεων. Ξέρετε, εκεί όπου οι άνθρωποι ενδιαφέρονται κυρίως για το τι θα φάνε, ενώ χαριέστατοι δημοσιογράφοι περιφέρονται στις αγορές κυνηγώντας τους καταναλωτές με ένα μικρόφωνο. Μαζί με τα εγκλήματα πάθους, τους προκλητικούς Τούρκους, τη γεωπολιτική φρενίτιδα... Μωρά στα σκουπίδια. Το γεγονός σοκάρει. Ναι, τα έχουμε δει όλα, αλλά αυτό σοκάρει. Δεν σου αφήνει πολλά περιθώρια σχολιασμού, ιδιαίτερα αν δεν θέλεις να νουθετήσεις, να δικάσεις, να ηθικολογήσεις εν γένει.
H γέννηση –ενός παιδιού, μιας αγάπης, μιας ιδέας– προϋποθέτει χώρο και χρόνο, καθώς τα δύο μεγέθη συμφύονται, όπως έδειξε ο Αϊνστάιν – και αιώνες πριν απ’ αυτόν το βιβλίο της Γένεσης. Κανείς όμως δεν μας χαρίζει χώρο, κανείς δεν μας χαρίζει χρόνο. Δημιουργούμε αυτά τα μεγέθη στη ζωή μας, για να συν-χωρέσουμε, και συν-χωρεθούμε, με τους άλλους. Η γέννηση συνιστά πάντα ένα ρίσκο. Το ρίσκο της συνάντησης με τον άλλο και πρώτα από όλα με αυτόν τον παράξενο Άλλο, τον ίδιο μας τον εαυτό.
Παράδεισος ή Κόλαση; Η επιλογή δική μας. Ίσως αυτό μας τρομάζει σήμερα. Το ρίσκο της επιλογής. Αυτό που ελεύθερα και αγαπητικά αναλαμβάνει ο Χριστός όταν γεννιέται. Ξένος. Άστεγος. Μόνος, εκτεθειμένος απέναντι στο “όχι” ενός αυτόνομου ανθρώπου. Ένα “όχι” που ο άνθρωπος του απευθύνει από καταβολής κόσμου μέχρι το τέλος της ιστορίας. Είναι αφελές, νομίζω, να ερμηνεύουμε την άρνηση αυτή με όρους οικονομίας. Καταναλωτές, πολίτες, πιστοί ή απλώς θνητοί, ας επιλέξουμε, πού θα πούμε το “ναι”. Γιατί η συνέχιση της ζωής, αλλά και του πολιτισμού, της τέχνης και της ιστορίας, προϋποθέτει μια μεγαλειώδη κατάφαση: Γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου.
Ο Χριστός γεννιέται σήμερα στα σκουπίδια κραυγάζοντας για σωτηρία. Τη δική μας και τη δική του. Τι έχουμε να του πούμε;


Ξενοφών Μπήτσικας, How to Explain Pictures to, 2019, μικτή τεχνική σε χαρτί και ριζόχαρτο, 114 x 165 εκ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: