17/2/18

50 χρόνια από τη διάσπαση του ΚΚΕ και τη δημιουργία του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Σε τούτη την εφημερίδα, φορέα και σταθερό μετερίζι των Ανανεωτικών Ιδεών της Αριστεράς, δεν μπορούμε να μην σταθούμε στα 50 χρόνια από την ιστορική διάσπαση του Κομμουνιστικού Κόμματος του Φλεβάρη του 1968, που είχε ως συνέπεια την ίδρυση του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, ενός πρωτοποριακού στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα ανανεωτικού κόμματος.
 Με αυτή την ιστορική αίσθηση ευθύνης, καταθέτουμε σήμερα την συμβολή μας. Συμβολή εστιασμένη όχι σ’ αυτή καθ’ αυτή τη διάσπαση, αλλά στην πορεία και την αντίστοιχη ιδεολογική, πολιτική και πολιτιστική συμβολή αυτού του ανανεωτικού, ριζοσπαστικά δημοκρατικού, κομμουνιστικού ρεύματος στην πολιτική σκηνή της μεταπολίτευσης. Συμβολή, εκείνη, δυσανάλογη με το πολιτικό εκτόπισμα του φορέα της, που αγκάλιασε πολύ ευρύτερα κοινωνικά στρώματα ευαίσθητων πολιτών και λειτούργησε καταλυτικά στη δημιουργία και ύπαρξη νέων πρωτοεμφανιζόμενων συλλογικοτήτων της κοινωνίας των πολιτών, με την Γκραμσιανή έννοια του όρου. Συμβολή που, παρά την αυτοδιάλυση του Πολιτικού της Υποκειμένου, παραμένει ζώσα και ενεργή στο πολιτισμικό μας γίγνεσθαι, έχοντας σφραγίσει γενιές άδολων αριστερών πολιτών, ως στάση ζωής, από τα καθημερινά ως τα μεγάλα και διεθνή, σε αέναη αναζήτηση μιας ανοιχτής κοινωνίας χωρίς κανενός είδους εκμετάλλευση και μορφές αλλοτρίωσης.
Πρόκειται για ένα ρεύμα σκέψης και δράσης που έρχεται να δεθεί οργανικά με την ξεχασμένη δημοκρατική μαρξική παράδοση των θεμελιωτών του Ιστορικού Υλισμού, της Ρόζας Λούξεμπουργκ, του δικού μας Νίκου Πουλαντζά (μέλος του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ), ένα ρεύμα του οποίου κληρονόμος διεκδικεί να είναι, στις βασικές ιδεολογικό-πολιτικές του αναφορές, το επίσης πρωτοποριακό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησής του.

Έτσι, δημοσιεύουμε εκτενές κείμενο του σ. Βασίλη Κωτούλα για το χρονικό της διάσπασης και την πορεία του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, καθώς και επιλεγμένα, από τον ίδιο, τον αειθαλή μας σ. Τάκη Μπενά, αναστοχαστικά κριτικά αποσπάσματα από το βιβλίο του για το «Ελληνικό ‘68», και του Άλκη Ρήγου, για την υπέρβαση των παραδοσιακών οικονομίστικων μαρξιστικών αντιλήψεων και την σημαντική των λεγόμενων «νέων» κοινωνικών κινημάτων. Ταυτόχρονα, καταθέτουμε την πρώτη προσπάθεια καταγραφής μιας βιβλιογραφίας για το όλο θέμα της διάσπασης του ΚΚΕ και της πορείας του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ μέχρι την αυτοδιάλυσή του στα 1986.
Την επόμενη Κυριακή, θα δημοσιεύσουμε κείμενα του σ. Μπάμπη Γκοβάνη, για τις πρωτοποριακές θέσεις του κόμματος για το εργατικό κίνημα, και του Νίκου Σερβετά, για την πολιτιστική κληρονομιά του «Ρήγα».
Επίσης, αποσπάσματα από την ιστορική απολογία του Γραμματέα του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Μπάμπη Δρακόπουλου στο 5μελές Εφετείο Αθηνών του 1972, μέσα από την οποία και την δημοσιότητα που έλαβε τότε –χρόνια χούντας ας μην το ξεχνάμε!– από τον ελληνικό Τύπο και κυρίως τις ελληνικές εκπομπές του εξωτερικού, παρουσίασε αδρά τις ιδεολογικό-πολιτικές και πολιτισμικές αφετηρίες του όλου εγχειρήματος του δημοκρατικού δρόμου για τον κοινωνικό μετασχηματισμό της κοινωνίας
 Α. Ρ. 

Μανώλης Μπιτσάκης, Η Παρηγοριά, 2017, ακρυλικά σε καμβά

Δεν υπάρχουν σχόλια: