10/4/16

Κοράλλι

Με αφιέρωμα σε έναν από τους πιο σημαντικούς ποιητές της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, τον Τάσο Πορφύρη, κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού «Το Κοράλλι». Συγγραφείς, ποιητές και φιλόλογοι γράφουν για την ιδιαίτερη ποιητική του Πορφύρη που έχει θεμέλια περιοχή την καταγωγή του, την Ήπειρο (για την ακρίβεια τη μεθόριό της), ποιητική που έχει την καθαρότητα αλλά και την ομίχλη των ποταμών, των βουνών και των φαραγγιών της και γίνεται ορεινή μνήμη και τάξη, όπου εγκαταβιούν οι πρόγονοι αλλά και τα νεανικά οράματα, με την ιστορία πάντοτε παρούσα στη ζωή και την τέχνη αυτής της γενιάς.
Στο αφιέρωμα (που αρχίζει με συνέντευξη του ποιητή στον Γ. Σπανό) γράφουν οι Άννα Αφεντουλίδου, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Χρύσα Βλάχου, Πέτρος Γκολίτσης, Χριστίνα Καραντώνη, Γιάννης Κουβαράς, Κατερίνα Κούσουλα, Ελένη Κοφτερού, Ελένη Λιντζαροπούλου, Τζίνα Ξυνογιαννακοπούλου, Μαρία Πολίτου, Κώστας Ριζάκης, Γρηγόρης Τεχλεμετζής, Μαρία Τσαγκαράκη και Κώστας Χατζηαντωνίου.
Στο τεύχος αυτό, υπάρχει όπως πάντα, νέα λογοτεχνική ύλη με αδημοσίευτα ποιήματα της Κλεοπάτρας Λυμπέρη, του Βασίλη Ρούβαλη, του Αλέξιου Μάινα, της Εύας Μοδινού και του Κωνσταντίνου Μπούρα καθώς και νέα διηγήματα του Ανδρέα Μήτσου, του Γεράσιμου Δενδρινού, της Λουκίας Δέρβη, του Γ.Δ. Βουλγαράκη και του Βόλφγκανγκ Μπόρχερτ (σε μετάφραση του Φοίβου Πιομπίνου).

Στις σελίδες της κριτικής ο Αλέξης Ζήρας γράφει για τον Σταύρο Ζαφειρίου, ο Γιώργος Παγανός για τον Γιώργο Αράγη, η Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου για τον Τίτο Πατρίκιο, η Βικτωρία Καπλάνη για την Αγγελική Ελευθερίου, ο Ζαχαρίας Κατσακός για τον Γιάννη Αντιόχου, ο Δ. Κόκκορης για τον Χρ. Κολτσίδα, ο Στ. Σταμπόγλης για τον Δ. Δασκαλόπουλο, ο Γ. Κουβαράς για τον Ν. Λάζαρη, η Ανθούλα Δανιήλ για τη Δήμητρα Σκαύδη ενώ ο Σπ. Κουτρούλης αναφέρεται στη σχέση Ηλία Πετρόπουλου- Ν.Γ. Πεντζίκη.
Το τεύχος συμπληρώνουν σελίδες δοκιμίου (ο Δ. Μαρουδής γράφει για τη σχέση Δύσης- Ισλάμ), κριτικής θεάτρου (από την Κ. Θεοδωράτου), συνέντευξη του νέου συνθέτη Δ. Ταλαρούγκα και το δεύτερο μέρος της αλληλογραφίας Μ. Λουντέμη- Αντώνη Μυστακίδη. Το τεύχος αυτό κοσμούν έργα του Κ. Παπατριανταφυλλόπουλου και συνέντευξη του ζωγράφου στην Α. Πατσουράκη.

Δεξιά: Sister Corita, Highly Prized, 1967. Ευγενική παραχώρηση Kalfayan Galleries, Αθήνα – Θεσσαλονίκη
Στο κέντρο: Frances Rich, Κεφάλι Μοναχής. Συλλογή Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.
Φωτογραφία: Πηνελόπη Γερασίμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: