5/2/17

Κορνήλιος Γραμμένος

«Repatriation», (Μέρος A')
9 Φεβρουαρίου - 18 Μαρτίου 2017
Η αίθουσα τέχνης «εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου την ατομική έκθεση του Κορνήλιου Γραμμένου. Το νέο πρότζεκτ του εικαστικού περιλαμβάνει 36 έργα γλυπτικής της περιόδου 2014-2016.
Ο Γραμμένος, επιχειρεί ένα προσωπικό Repatriation (Επαναπατρισμό), αναζητώντας και επαναπροσδιορίζοντας τα «νήματα» που τον συνδέουν με αντικείμενα, έννοιες, σύμβολα και πρόσωπα. Αντικείμενα αρχετυπικά (Τραπέζι, Κρεβάτι, Καρέκλα, Παράθυρο) που ανακαλούν και εικονοποιούν το σπίτι/εστία· ζώα (Γάτα, Άλογο, Σκύλος, Πουλί) σύντροφοι του ανθρώπου, ανθρώπινες ιδιότητες (Ακροβάτης, Κλόουν, Συγγραφέας, Μάγος, Νομοθέτης, Ποιητής) διαχρονικά παρούσες στη ζωή του αλλά και πρόσωπα που έως ένα σημείο καθόρισαν τον κόσμο του (Οδυσσέας, Επίκουρος, Παναγία, Miles Davies, Stendahl, Mondrian, Sigmund Freud, Charlemagne, Giordano Bruno, Alexandre Calder).
Γλυπτικές κατασκευές, οι περισσότερες μεγάλων διαστάσεων, με απλές και λιτές φόρμες, από ξύλο, μέταλλο, σχοινί ή χρωματιστό μάλλινο νήμα, που τυλίγει, δένει ή πλέκεται σε ιστό. Έργα που έχουν ενσωματώσει και εμπεριέχουν τις μορφοπλαστικές αναζητήσεις της σύγχρονης τέχνης, συχνά με παιγνιώδη διάθεση. Έργα που αναδεικνύουν την ομορφιά των πραγμάτων (res) αυτών καθ’ εαυτών και προάγουν τη συνείδηση και την κατανόηση του κόσμου.

Όπως σχολιάζει η Debbie Becker, «ο Κορνήλιος Γραμμένος απορροφώντας τους απόκρυφους ρυθμούς του κόσμου παράγει τέχνη υψηλής ποιότητας. Στην καθαρότητα της, αυτή η τέχνη ξεπερνά την πολιτική, ενώ στοχεύει σε κάτι υψηλότερο και παραμένει πιστή στη μεγάλη ιδέα για κυριαρχία της φύσης». Η έκθεση αποτελεί το πρώτο μέρος του πρότζεκτ Repatriation, το οποίο θα παρουσιαστεί σε δύο ενότητες.   

O Koρνήλιος Γραμμένος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1959. Σπούδασε γραφικές τέχνες και φωτογραφία στην Αθήνα από το 1977 έως το 1980 και Γλυπτική και Ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Κολωνίας (Kölner Werkkunstschule, Meisterklasse) από το 1981 έως το 1988. Ατομικές εκθέσεις του έγιναν στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα το 1987, στην Nica Gallery Inc στο Σαν Φρανσίσκο της Καλλιφόρνια το 2000, στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, το 2007, στην Galerie Beyer στη Δρέσδη το 2009 και στη Γκαλερί της Γιάννας Γραμματοπούλου στην Αθήνα το 2008, 2011, 2014 και 2017. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: