26/6/10

Επισημάνσεις

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΥΚΙΩΤΗΣ, Θίγοντας τα κακώς κείμενα, Μυτιλήνη 2009, σελ. 240

Δείγμα της δημόσιας παρέμβασης ενός δαιμόνιου Ιθακήσιου, που μετά από μακρά παραμονή στην Αυστραλία επέστρεψε στον γενέθλιο τόπο, αλλά όχι για να αποσυρθεί, γερνώντας ήσυχα, αλλά συμμετέχοντας δραστήρια στα κοινά, παρεμβαίνοντας, διά λόγου ή διά έργων, με ένα ευρύ φάσμα εποπτείας και ενδιαφερόντων, και βέβαια με κινητήριο δύναμη τον διαρκώς αναζωπυρούμενο επτανησιακό ριζοσπαστισμό. Κείμενα δημοσιευμένα κατά καιρούς στην Αυγή, την Ελευθεροτυπία και άλλες εφημερίδες, στην Νέα Οικολογία και άλλα περιοδικά, καθώς και στην εφημερίδα της Λέσβου Εμπρός.
Τα θέματα στα οποία εστιάζει ο Συκιώτης αφορούν τη σχέση των ανθρώπων με το χώρο, είτε τον αστικό είτε τον υπαίθριο, και τα πράγματα, είτε της καθημερινής ζωής είτε της ιστορίας. Χωρίς να εκκινεί από τις ιδέες, τα θεωρητικά και πολιτικά διακυβεύματα, καταφέρνει και τα αναδεικνύει, γειωμένα όμως στην πραγματικότητα, εκεί όπου εν τέλει κρίνεται, όχι μόνο η πραγματική διάστασή τους αλλά και η δυνατότητα είτε επίλυσής τους είτε γόνιμης αναγωγής τους.
Χαρακτηριστικά τα κείμενα του βιβλίου: «Περιβαλλοντολογία: επιστήμη ή μαύρη μαγεία;», «Το αναπόφευκτο της επικράτησης του σοσιαλισμού», «Η ατμοσφαιρική ρύπανση της Αθήνας», «Η θάλασσα ως ερωμένη», «Τα πεζοδρόμια για τους πεζούς», «Μαζικό κίνημα και πολιτικά απολιθώματα», «Γιατί η αριστερά ‘χαρίζει’ τον Δαρβινισμό στη Δεξιά;», «Οι ελληναράδες του τοπικισμού».

ΚΛΗΔΟΝΑΣ, τχ. 4, περιοδική έκδοση της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Αθηνών, σελ. 112

Πιστή στην ιδρυτική της διακήρυξη, η ομάδα επιχειρεί και σ’ αυτό το τεύχος να επικαιροποιήσει ή, μάλλον, να συνεχίσει το σουρεαλιστικό εγχείρημα, και εν προκειμένω την υπερρεαλιστική έρευνα που έλαβε χώρα το 1933 στο περιοδικό Minotaure, με θέμα τη «συνάντηση». Κείμενα μεταφρασμένα και πρωτότυπα, πίνακες, ποιήματα, καθώς και το προγραμματικό, συλλογικό κείμενο της ομάδας, «Υπερρεαλισμός και κινηματογράφος, Πριν και μετά τη θραύση του καθρέφτη».

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, πολιτιστικό περιοδικό, Κύπρος, τχ. 304

Αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο το καινούριο τεύχος του καλού κυπριακού περιοδικού, με συνεργασίες Ελλαδιτών και Κυπρίων, που συνθέτουν ένα πολύπλευρο, φιλολογικό, κριτικό και εικαστικό αφιέρωμα στον ποιητή, με επιμέλεια του Γιώργου Μύαρη. Συνεργάζονται: Λίζυ Τσιριμώκου, Σόνια Ιλίνσκαγια, Γεωργία Λαδογιάννη, Γιώργος Μαρκόπουλος, Ανδρέας Χατζηθωμάς, Αγγελική Κώττη, Σπύρος Αραβανής, Ηρακλής Οικονόμου, Γιάννης Δάλλας, Μαρία Χριστοδούλου, Γιώργος Μπλάνας, Λευτέρης Παπαλεοντίου.

ΠΟΡΦΥΡΑΣ, τχ. 135, Κέρκυρα, σελ. 128

Αφιερωμένο στον Γιώργο Χρονά το καινούριο τεύχος του περιοδικού, σε μια προσπάθεια, όπως δηλώνεται, να μετατοπιστεί από την ένδοξη επτανησιακή παράδοση στους σύγχρονους νεοέλληνες δημιουργούς. Συνεργασίες πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες, που σκιαγραφούν τόσο το έργο του Χρονά όσο και το πρόσωπο του δημιουργού. Γράφουν, μεταξύ άλλων: Γιώργος Βέης, Τάσος Γαλάτης, Παύλος Μάτεσις, Ζωή Σαμαρά, Μένης Κουμανταρέας, Αγαθή Δημητρούκα. Επιμέλεια αφιερώματος Δημήτρης Κονιδάρης.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: