17/6/18


Προβολή της ταινίας “In the Last Days of the City”
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 21 Ιουνίου 2018, στις 20:30



Το Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά παρουσιάζει την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας In the Last Days of the City στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στις 21 Ιουνίου 2018, στις 20:30, παρουσία του σκηνοθέτη Tamer El Said. Η προβολή αυτή αποτελεί την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλάδα και την επίσημη έναρξη του νέου δημόσιου προγράμματος του Εργαστηρίου για τα Αστικά Κοινά, και θα προβληθεί με Αγγλικούς και Ελληνικούς υπότιτλους.
Το In the Last Days of the City αφηγείται την ιστορία ενός κινηματογραφιστή από το Κάιρο, τον οποίο υποδύεται ο Khalid Abdalla (United 93, Το Τετράγωνο), καθώς αγωνίζεται να συλλάβει το πνεύμα μιας πόλης που βρίσκεται σε ένταση, ενώ διακινδυνεύει την ίδια του τη ζωή. Γυρισμένη στο Κάιρο, τη Βηρυτό, τη Βαγδάτη και το Βερολίνο κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων πριν από το ξέσπασμα της επανάστασης στην Αίγυπτο, οι πολυεπίπεδες ιστορίες της ταινίας αποτελούν μια οπτικά πλούσια εξερεύνηση της φιλίας, της μοναξιάς, της απώλειας και της ζωής στις πόλεις, όπως αυτές διαμορφώνονται κάτω από τις σκιά του πολέμου και της αντιπαλότητας.
Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 2016, όπου και έλαβε το βραβείο Caligari. Από τότε, η ταινία έχει προβληθεί σε πάνω από εκατόν τριάντα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, αποσπώντας περισσότερα από δώδεκα διεθνή βραβεία, στη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Ρωσία, την Αργεντινή και την Τουρκία. Την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας διαδέχτηκε η θερμή υποδοχή της από διεθνείς και Άραβες κριτικούς. Έχει χαρακτηριστεί ως «η σημαντικότερη ταινία στον αιγυπτιακό κινηματογράφο, εάν όχι σε ολόκληρο τον αραβικό κινηματογράφο, εδώ και πολλά χρόνια» από τον πρώην αρχισυντάκτη του Cahiers du Cinéma, Jean-Michel Frodon, σε άρθρο του για το Slate (δείτε τι αναφέρει ο διεθνής τύπος για την ταινία στο τέλος του κειμένου).

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη Tamer El Said στα Αγγλικά.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ταινία, παρακαλώ επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: www.tagederstadt.com/en/uber-film

Δεν υπάρχουν σχόλια: