12/2/17

Α World Not OursΤο πρόγραμμα περιοδικών προβολών, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ, παρακολουθεί με τη συμβολή διεθνών εικαστικών, κινηματογραφιστών, επιμελητών, στοχαστών και δημιουργών,  τις μεταβολές στην παγκόσμια και τοπική κοινωνία. Για την πρώτη προβολή, την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, 15:00, η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Κατερίνα Γρέγου έχει προτείνει το βραβευμένο φιλμ, A World Not Ours (2012), του Mahdi Fleifel, που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.
Το φιλμ καταγράφει μια προσωπική ιστορία, το πορτραίτο τριών εξόριστων γενεών, στο στρατόπεδο προσφύγων Ein el-Helweh, στο νότιο Λίβανο. Προσωπικές ηχογραφήσεις, οικογενειακά αρχεία, και ιστορικές σκηνές συνθέτουν μια χιουμοριστική, τρυφερή και διαφωτιστική μελέτη της οικογένειας, της φιλίας και της αίσθησης του ανήκειν. Για περισσότερα από 20 χρόνια, πολλές γενεές της ίδιας οικογένειας κινηματογραφούσαν τη ζωή τους εξετάζοντας την εμπειρία της εξορίας. Το A World Not Ours είναι κάτι περισσότερο από ένα οικογενειακό πορτραίτο. Πρόκειται για «μια απόπειρα να καταγραφεί αυτό που έχει λησμονηθεί, να υπογραμμιστεί αυτό που δεν πρέπει να σβηστεί ποτέ από την συλλογική μνήμη» (Mahdi Fleifel). Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. Έκτοτε έχει αποσπάσει πάνω από 30 βραβεύσεις, μεταξύ των οποίων το Peace Film Prize στη Μπερλινάλε του 2013 και τα βραβεία της κριτικής επιτροπής στα φεστιβάλ Yamagata, Εδιμβούργου και DOC: NYC, Νέα Υόρκη.
Η επιμελητική ομάδα των Κυριακάτικων Αφηγήσεων απαρτίζεται από τους Κατερίνα Νίκου, Βοηθό Επιμέλειας του Προγράμματος Δημόσιων Δράσεων της documenta 14, Θοδωρή Προδρομίδη, εικαστικό, και Χριστίνα Κάλλη, ανεξάρτητη επιμελήτρια. Στόχος της είναι να παρουσιάσει επιλεγμένες αφηγήσεις για τις κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται στη παγκόσμια πραγματικότητα, μέσα από το έργο ανεξάρτητων δημιουργών.
Η ταινία θα προβληθεί μόνο με αγγλικούς υπότιτλους. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την Κατερίνα Γρέγου και τον Mahdi Fleifel.
Την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, στις 15:00, στο πλαίσιο των Κυριακάτικων Αφηγήσεων, θα παρουσιαστούν, παρουσία των συντελεστών, τα δύο τελευταία έργα του Mahdi Fleifel, Xenos (2014), 13 λεπτά, και A Man Returned (2016), 30 λεπτά, που αποτελούν τη συνέχεια του Α World Not Ours.
Κινηματογράφος Mikrokosmos, Λεωφ. Συγγρού 106, Φιξ, Είσοδος: 5 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: