ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΕΗ
Δεν ξέρω από αλήθειες. Κοιτάζω όμως. Ακούω. Αισθάνομαι. Θυμάμαι. Γι’ αυτό είμαι σήμερα εδώ, κοντά στη Γιουγκοσλαβία, κοντά στη Σερβία, κοντά στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Πέτερ Χάντκε (2006)
Ο Πέτερ Χάντκε γεννήθηκε το 1942 στην Αυστρία, στα νότια. Στο Γκρίφφεν. Η μητέρα του Σλοβένα. Δεν γνωρίζουμε την καταγωγή του πατέρα του. Γνωρίζουμε όμως την καταγωγή του ύφους του γιού του: είναι η επικράτεια του Ομήρου, του Τολστόι, του Θερβάντες, μάλιστα κατά δήλωσή του. Μαζί με τον Τόμας Μπέρνχαρτ και την Ελφρίντε Γέλινεκ, η οποία, ως γνωστόν, απέσπασε το Βραβείο Νόμπελ το 2004, θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει επάξια τη μεταπολεμική λογοτεχνία της πατρίδας του. Έχει προ πολλού τιμηθεί με το Βραβείο Μπύχνερ και το Βραβείο Κάφκα για τις συγγραφικές του εμπεδώσεις. Οι τότε κριτές δεν διάβασαν δηλαδή το περιώνυμο Βρίζοντας το κοινό (1966) ως προϊόν ενός ημιπαράφρονος λοίδορου, αλλά ως γνήσιο, πρωτοποριακό έργο τέχνης. Βεβαίως έχει εχθρούς, οι οποίοι τον κατέκριναν και συνεχίζουν να τον κατακρίνουν, όχι για τη συγκεκριμένη ποιότητα της γραφής του, αλλά για τη στάση που τήρησε, μαζί με τον Χάρολντ Πίντερ και τον Ρεζίς Ντεμπρέ, κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού μιας καθημαγμένης πλέον Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ. Ο Αχμάντ Σαλμάν Ρούσντι, φέρ΄ ειπείν, τον υπερψήφισε, προκειμένου να εκλεγεί σε πολυδιαφημισμένο διεθνή διαγωνισμό, ως ο «Ηλίθιος του πλανήτη για το 1999». Ενώ ο Αλεξάνταρ Χέμον, ένας αμερικανός συγγραφέας από την Βοσνία, δεν παύει να διακηρύσσει ότι είναι ο «Μπομπ Ντύλαν των απολογητών της γενοκτονίας».
Αμφιλεγόμενος, αλλά παραγωγικός στο πεδίο της ευθύβολης γραφής, μαχητικός αλλά και εμφανώς ψύχραιμος, συνηθισμένος στις ατομικές, αλλά και μαζικές επιθέσεις του είδους, ο Πέτερ Χάντκε συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά: να γράφει. 'Έχει λεχθεί, μεταξύ άλλων, ότι «δεν περιγράφει απλώς την πραγματικότητα αλλά της αντιστέκεται». Αξιοποιώντας τόσο την υφολογική όσο και τη θεματολογική προοπτική του προηγηθέντος, επίσης γερμανόφωνου Φραντς Κάφκα, αλλά και της Μαργκερίτ Ντιράς, έχει κατοχυρώσει το στίγμα του στον δυτικοευρωπαϊκό συγγραφικό χάρτη κατά τρόπο προσωποπαγή και απολύτως διακριτό.
Ο Γιώργος Βέης είναι πρέσβης επί τιμή και ποιητής
Λουίζα Μοντεσάντου, Σαντορίνη, ξυλογραφία, 56 x 28 εκ. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου