25/2/18

Αναγκαία προλεγόμενα

Το ιστορικό κείμενο της απολογίας –ορθότερα το γραπτό σχεδίασμα της απολογίας– του Δρακόπουλου δημοσιεύτηκε ολοκληρωμένο για πρώτη φορά από τις «Εκδόσεις του ΚΚΕ (εσ.)» τον Ιούνιο του 1978. Λανθασμένα στο εξώφυλλο της έκδοσης αναφέρεται ότι η απολογία πραγματοποιήθηκε το 1972 αντί του ορθού τον Γενάρη του 1973, στο τέλος μιας δεκαήμερης δίκης, στην οποία είχαν παραπεμφθεί μαζί με μια σειρά άλλα στελέχη του κόμματος, για παραβίαση του Α.Ν/ 509, ο Μπάμπης Δρακόπουλος και ο Μήτσος Παρτσαλίδης, μετά την παράνομη είσοδό τους στην Ελλάδα από την Ιταλία το 1971 και την σύλληψή τους ανήμερα του Αγ. Δημητρίου της ίδιας χρονιάς.
Τόσο η σύλληψη όσο και η δίκη προβλήθηκαν ιδιαίτερα από την Δικτατορία, για ευνόητους δικούς της λόγους ελπίδας διάλυσης του κομμουνιστικού κινήματος. Χαρακτηριστικό δείγμα ο τίτλος σε περιοδικό της εποχής, «Ένα κομμουνιστικό κόμμα λιγότερο στην Ελλάδα», καθώς και η συνακόλουθη πληροφορία που διοχετεύτηκε τότε στις εφημερίδες, ότι δήθεν καταδόθηκαν από συντρόφους τους πιστούς στην άλλη μερίδα του κόμματος. Όπως επίσης και η συνέντευξη του Δρακόπουλου στην εφημερίδα Ακρόπολη κατά την διάρκεια της δίκης που περιέχεται στην έκδοση που προαναφέραμε, και από την οποία βέβαια είχαν αφαιρεθεί όσα αναφέρονταν στον αγώνα κατά της δικτατορίας. Επίσης, αποσπάσματα των απολογιών δημοσιεύτηκαν στην παράνομη έκδοση του «Ριζοσπάστη (Μαχητή) Όργανο της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού)», Φλεβάρης 1973 αρ. φύλλου 58.
Το κείμενο παρέμεινε κρυμμένο και το ξαναπόκτησε ο συγγραφέας του μετά την έξοδό του από τις φυλακές, με την αμνηστία του Αυγούστου του 1973. Μεγάλο μέρος του δημοσιεύτηκε στην έκδοση της Κ.Ε. «Αποφάσεις, Προβληματισμοί του ΚΚΕ εσωτ. 1967 -76», τομ β΄. Επίσης, αξιοποιήθηκε στη διατύπωση βασικών θέσεων στο σχέδιο προγράμματος του Κόμματος στο 1ο(9ο) συνέδριό του. Εδώ παραθέτουμε βασικά αποσπάσματα που αφορούν την φυσιογνωμία του ΚΚΕ Εσωτερικού και τα πολιτικο-ιδεολογικά του προτάγματα, όπως πρωτοποριακά διατυπώθηκαν από τότε .
ΑΛΚΗΣ ΡΗΓΟΣ 


Γιάννης Σκαλτσάς, «Το Μαύρο Τετράγωνο» (τμήμα ζωγραφικής εγκατάστασης), τέμπερα σε χαρτί

Δεν υπάρχουν σχόλια: