26/3/16

Κώστας Χριστόπουλος, ΙΖΟΛΑ, 2016, λάδι σε καμβά, 190 x 260 εκ.


Κώστας Χριστόπουλος

y.st.rd” 

Εγκαίνια Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016, 20.00
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου με τίτλο «y.st.rd». Η εγκατάσταση στον χώρο αποτελείται από ζωγραφικά και γλυπτικά έργα μεικτής τεχνικής. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 31 Μαρτίου έως τις 6 Μαΐου 2016.

Ο αινιγματικός τίτλος της έκθεσης μεταγράφει την αναστοχαστική διάθεση του εικαστικού. Τα αρχικά του τίτλου είναι η επιλεγμένη, από τον εικαστικό, συντομογραφία της αγγλικής λέξης «Yesterday». Το χθες επιλέγεται να αποδοθεί ως ακρωνύμιο, να απαλλαγεί από τις ιδιότητές του. Η μνήμη και η ανάμνηση μέσα από την εικαστική διαδικασία γίνονται τόποι. Ο Χριστόπουλος συνθέτει την προσωπική του τοπογραφία ώστε να κατασκευάσει τον εικαστικό και εννοιολογικό του χάρτη. Το έργο τέχνης μετατρέπεται σε τόπο στοχασμού.
Τα έργα είναι η απεικόνιση των αναζητήσεών του πάνω στην τέχνη και στην ιστορία της. Χωρίς να αποκαλύπτει ακριβώς τις αναφορές του ο εικαστικός διερευνά τις επιρροές του, διασκευάζει τα ερωτήματά του και ξανά ορίζει την πορεία του. Χαρακτηριστικά, τα μονόχρωμα τοπία του είναι το εικαστικό του σχόλιο και η στάση του απέναντι στην δυναστεία της πολυχρωμίας και του υπέρτατου «ελληνικού φωτός» της ελληνικής τέχνης. Τα κοντάρια και τα κεριά στις γλυπτικές εγκαταστάσεις της έκθεσης προδίδουν τις σκέψεις του για την εκκοσμίκευση της τέχνης και τον διάλογο του με τα έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου. 
Τα έργα δημιουργούν ένα σύνθετο σύστημα σχέσεων όπου το ειδικό διαπλέκεται με το γενικό και το επιμέρους με το καθόλου. Η εκθεσιακή σύνθεση διαμορφώνει ένα δίκτυο συσχετισμών που προκαλεί αισθητικά ερωτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: