22/2/14

Περιοδικά

Νέα εποχή, τχ. 318
Στο καινούριο τεύχος του κυπριακού περιοδικού, μια εμπεριστατωμένη αναφορά, του διευθυντή του Συμεών Συμεού, στον ποιητή Τεύκρο Ανθία, 100 χρόνια από τη γέννησή του. Επίσης, πολύ ενδιαφέροντα δείγματα γραφής τουρκοκυπρίων λογοτεχνών: «Θέλω να κοιτάξω. Θέλω να δω. Πράγματα που μιαίνονται με χρώματα και βουτάνε από ακαθαρσία σε ακαθαρσία στο ολόλευκο σημείο του βλέπειν. Ιστορίες ζωής... Ελπίδα που απομένει κρεμάμενη ανάμεσα σε γη κι ουρανό, και το σύννεφο που βάζει παντελόνι στο καλύτερο σημείο του ποιήματος» (Umit Inatci, μτφρ. Φραγκώ Καράογλαν).
Οροπέδιο, τχ. 13
Αφιερωμένο στο μεγαλύτερο μέρος του στον Μιχάλη Κατσαρό, το τεύχος αναπαράγει εν πολλοίς τη χρόνια αμηχανία της κριτικής απέναντι στο μοναχικό και σχεδόν στιγμιαίο διάβημα του ποιητή. Αλλά, κι ένα ελπιδοφόρο δείγμα υπέρβασης αυτής της αμηχανίας, διά χειρός Νίκου Λαγκαδινού:
«Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν ήταν η ιδεολογία, η τόλμη και η ειλικρίνεια που ασκούσαν την επίδρασή τους στο δημιουργικό πνεύμα του Κατσαρού. Εκείνο που κατάφερε, ήταν να δώσει στις λέξεις μερικές προσδιοριστικές προσαυξήσεις, για να εκφράσει τις μεταξιώσεις των αξιών, που ήταν σύνηθες γνώρισμα μιας εποχής που αναζητούσε μια νέα φιλοσοφική, ιδεολογική και κοινωνική ισορροπία, και που δεν εξέφραζαν παρά την αδυναμία των καθιδρυμένων αξιών ν’ αναδώσουν ό,τι άλλοτε ήταν επαρκές για τη λειτουργία του νόμου της ανθρώπινης συμβίωσης ή για τη δικαίωση μιας φιλοσοφίας ζωής».
Φρέαρ, τχ. 5
Από την ύλη του τεύχους ξεχωρίζει το αφιέρωμα στον Κίρκεγκωρ, διακόσια χρόνια από τη γέννησή του, και η συνέντευξη του σημαντικού γάλλου ποιητή, Υβ Μπονφουά, στον Δημήτρη Αγγελή:
«Τη λέξη, να σώσουμε τη λέξη, να κάνουμε να ξαναζήσει το δέντρο μέσα στη λέξη ‘δέντρο’, ορίστε το καθήκον, και πρώτο και σταθερό, στο οποίο πρέπει να αφοσιώνεται η ποίηση».
(δε)κατα, τχ. 36

«Darlings! ερωμένες, εραστές, έρωτες και αγάπες» επιγράφεται το αφιέρωμα του τεύχους, όπως πάντα απρόβλεπτο και ψυχωφελές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: