25/1/14

Περιοδικά

Ποιητική, τχ. 12
Ποιήματα, δοκίμια, κριτικά σημειώματα, κι ένα μικρό αφιέρωμα στον Σέημους Χήνυ. Απ’ την ενότητα ποιημάτων του Χάρη Βλαβιανού, υπό το τίτλο “Germanicum”, οι στίχοι:
Εγώ ο Μάρτιν Χάιντεγκερ,/ μέγας Γερμανός φιλόσοφος,/ αυθεντικός ερμηνευτής του Dasein,/ Πρύτανης του πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ/ μέλος του ναζιστικού κόμματος,/ εραστής της Χάνα Άρεντ/ (και δεκάδων άλλων φοιτητριών μου),/ εμπνευσμένος αναγνώστης του Χαίντερλιν/ εκλεκτός μαθητής (κάποτε) του Χούσσερλ,/ συνοδοιπόρος (κάποτε) του Γιάσπερς,/ απομονώθηκα στην καλύβα μου στο Τονττνάουμπεργκ/ για να στοχαστώ το μέλλον της ανθρωπότητας,// να αφήσω τον χρόνο/ να καταβροχθίσει αργά αργά/ το ανεπανάληπτο, αποτρόπαιο είναι μου.
Νέα Εστία, τ.χ. 1860

Αφιέρωμα στον Κ.Π.Καβάφη, με κείμενα των: Λ. Τσιριμώκου και Ι. Ναούμ, «Βάρβαρος ευγενής», Α. Κάραγιαν, «Καβάφης», Μ. Χρυσανθόπουλου, «Ποιητής ιστορικός. Το καβαφικό κείμενο ως στοχασμός επί της ιστοριογραφίας», Α. Ρασιδάκη, «Η σκηνοθεσία της ταυτότητας στον καβάφη από την Άιχιγκερ. ποιητική στάση ‘σε ελαφρά απόκλιση από το σύμπαν’», Μ. Βασιλειάδη, «Ιστορίαι αυτοκρατορικού γυναικωνίτου: για την Άννα Δαλασσηνή και την Άννα Κομνηνή του Καβάφη», Π. Μπερενζέ, «Σεφέρης/Καβάφης», Δ. Καργιώτη, «Η φιλολογία ως φετιχισμός: ο ‘Καβάφης’ ως παράδειγμα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: