29/12/13

Ριζοσπαστική δημοκρατία και συλλογικά κινήματα σήμερα

Η βιοπολιτική του πλήθους απέναντι στην ηγεμονία του Λαού

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Η «Αραβική Άνοιξη», οι «Indignados» της Ισπανίας, οι Έλληνες «Αγανακτισμένοι» και το κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στρητ» μοιράζονται μια σειρά από κοινά διακριτικά γνωρίσματα. Αξιοποίησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα κοινωνικά δίκτυα και επεδίωξαν την άμεση δημοκρατική συμμετοχή όλων στον συντονισμό και την ανάπτυξη της δράσης τους. Ήταν κοινωνικά και ιδεολογικά ετερογενή κινήματα χωρίς αρχηγούς και βασισμένα στην αυτοδιαχείριση, ενώ απέρριπταν τις παγιωμένες ατζέντες και ιδεολογίες. Εντούτοις, τα συγκεντρωμένα πλήθη που έδιναν ζωή σε αυτές τις κινητοποιήσεις ισχυρίζονταν συχνά πως μιλούσαν στο όνομα του «λαού» και απέβλεπαν σε μορφές εξισωτικής αυτο-κυβέρνησης από κοινού.
Παρόμοια χαρακτηριστικά έχουν σημαδέψει συλλογικές αντιστάσεις από τους Ζαπατίστας και τις διαδηλώσεις του Σηάτλ και έπειτα, πυροδοτώντας θεωρητικές και πρακτικές αντιπαραθέσεις γύρω από τη σημασία τούτων των ιδεολογικών και πολιτικών μορφών. Εμπλεκόμενος στην αντιπαράθεση ανάμεσα στο αυτόνομο βιοπολιτικό «πλήθος» των Μάικλ Χαρντ και Αντόνιο Νέγκρι και τα επιχειρήματα υπέρ της ηγεμονίας του «λαού» που αναπτύσσουν οι Ζακ Ρανσιέρ, Ερνέστο Λακλάου, Σαντάλ Μουφ και Σλάβοϊ Ζίζεκ, ο συλλογικός τόμος Ριζοσπαστική Δημοκρατία και Συλλογικά Κινήματα Σήμερα έχει ως κεντρικό στόχο να πραγματευτεί κριτικά αυτές τις περιπτώσεις συλλογικής κινητοποίησης, να εξετάσει επισταμένως τις καινοτόμες πρακτικές και ιδέες που έχουν αναπτύξει και να αποτιμήσει τις δυνατότητές τους για μια αναζωογόνηση της δημοκρατίας στην εποχή μας, αναζητώντας κάτι καλύτερο από τον «καπιταλισμό της καταστροφής».

Ο τόμος θα εκδοθεί τον Ιούνιο του 2014 από τις εκδόσεις Ashgate, στα αγγλικά, με την επιμέλεια των Αλ. Κιουπκιολή και Γ. Κατσαμπέκη. Περιλαμβάνει τα εξής πρωτότυπα ή αναθεωρημένα κείμενα: Post-hegemony: politics outside the usual post-Marxist paradigm”,  του Benjamin Arditi ∙ Letter to a Greek anarchist: on multitudes, peoples, and new empires”, των Richard J.F. Day και Nick Montgomery∙ “Sovereignty of the people”, του Jodi Dean∙ “Occupy and autonomous political life”, του Saul Newman∙ “Hegemony or post-hegemony? Discourse, representation and the revenge(s) of the real”, του Γιάννη Σταυρακάκη∙ “Generalised antagonism and political ontology in the debate between Laclau and Negri”, του Paul Rekret∙ “A hegemony of the multitude: muddling the lines”, του Aλέξανδρου Κιουπκιολή∙ “The multitudinous movement(s) of the people: democratic agency disrupting established binarisms”, του Γιώργου Κατσαμπέκη∙ “Representation and political space in Laclau and Hardt and Negri”, του Andy Knott∙ “Autonomy and hegemony in the squares: the 2011 protests in Greece and Spain”, των Mαρίνας Πρεντούλη και Lasse Thomassen.
Κάθε Κυριακή θα δημοσιεύουμε ένα μεταφρασμένο απόσπασμα από κείμενο του τόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: