30/3/13

Ομιλία του Carlo Ginzburg στην Αθήνα,

με τίτλο:
«Disattributing an early XVIIIth Century Text. A Reflection on Disprovals, and their implications»
"Αμφισβητώντας την πατρότητα ενός κειμένου των αρχών του 18ου αιώνα. Ένας στοχασμός περί των διαψεύσεων και των επιπτώσεών τους"


Τετάρτη, 3 Απριλίου, 2013, Ώρα: 19.00
Auditorium Ιταλικoύ Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, Πατησίων 47. Η ομιλία θα γίνει στα Αγγλικά.
Διοργάνωση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία», και της Oμάδας εργασίας για τη μελέτη της Φιλοσοφίας των Κοινωνικών Επιστημών, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.


Ο Carlo Ginzburg (Τορίνο 1939) είναι ένας από τους  σημαντικότερους, πρωτότυπους και πολυδιαβασμένους ιστορικούς της εποχής μας. Δίδαξε για πολλά χρόνια ιστορία στη Μπολόνια, στο Χάρβαρντ, το Πρίνστον και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες (UCLA), ενώ από το 2006 ως το 2010 κατείχε την έδρα της Ιστορίας των Ευρωπαϊκών πολιτισμών στην Scuola Normale Superiore της Πίζας. Ερευνώντας τα δικαστικά αρχεία της Ιερής Εξέτασης στην Ιταλία, έγραψε για τις μάγισσες και τη μαγεία, για τους αιρετικούς και τη λαϊκή κουλτούρα, για την ιστορία και την τέχνη. Η πρωτοτυπία του έργου του δεν έγκειται μόνον στην πρωτοτυπία του αντικειμένου του αλλά και στην ανάδειξη ενός εναλλακτικού τρόπου παρατήρησης (αλλαγή κλίμακας, έγνοια για το μικρό και το αδιόρατο) και παρουσίασης του υλικού (εν είδη αστυνομικής έρευνας, ακολουθώντας ίχνη, δοκιμάζοντας και, συχνά, διαψεύδοντας τα αρχικά πορίσματά του).
Πέρα από το πολύπλευρο έργο του ως ιστορικού, η συνεισφορά του στην μεθοδολογία της ιστορικής έρευνας και γραφής, καθώς και η επαναφορά, στη σύγχρονη επιστημολογική συζήτηση, της σχέσης της αρχαίας (ελληνικής και λατινικής) Ρητορικής με την Ιστορία τον  κατατάσσει στους κορυφαίους θεωρητικούς της ιστοριογραφίας της εποχής μας.

Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από είκοσι  γλώσσες. Στα ελληνικά κυκλοφορούν οι μελέτες του: 
-Ξύλινα μάτια: Εννέα στοχασμοί για την απόσταση(μετάφραση Μπάμπης Λυκούδης, Αθήνα, Αλεξάνδρεια, 2006)
-Ο δικαστής και ο ιστορικός: Σκέψεις στο περιθώριο της δίκης Σόφρι (μετάφραση Χαρά Σαρλικιώτη, Αθήνα, Νεφέλη, 2003)
-Το τυρί και τα σκουλήκια: Ο κόσμος ενός μυλωνά του 16ου αιώνα (μετάφραση Κώστας Κουρεμένος, Αθήνα, Αλεξάνδρεια, 1994)
-"Οι φωνές των άλλων", Τα Ιστορικά, 22 (Ιούνιος 1995), σ. 3-222
-«Σημάδια. Ρίζες ενός ενδεικτικού παραδείγματος»,  Τοπικά Β΄. Περί κατασκευής, (Αθήνα, ΕΜΕΑ-Νήσος 1996), σ. 55-88.

Την επόμενη Κυριακή, για τον Carlo Ginzburg και τη μικροϊστορία, γράφει ο Πέτρος-Ιωσήφ Στανγκανέλλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: