130 καλλιτέχνες εκθέτουν για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου
Την 1η Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκε στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, και συγκεκριμένα στην αίθουσα Ξιφασκίας, η έκθεση 130 δημιουργών που αποκαλέστηκε «Artελληνικό». Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των τεχνών (ζωγραφική γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, κεραμική, κατασκευές και εγκαταστάσεις, βίντεο).
Περιλαμβάνει ποικίλες φόρμες των κινημάτων που καθόρισαν την ιστορία της σύγχρονης τέχνης και τους προσανατολισμούς της, από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα, του εξπρεσιονισμού, του σουρεαλισμού, του μαγικού του φωτογραφικού ρεαλισμού, της μεταφυσικής, της αφηρημένης, της κινητική ζωγραφικής αλλά και της ζωγραφικής της ύλης.
Κινείται ανάμεσα στο εικονικό και στο άμορφο. Αποκαλύπτει, εκτός των άλλων, στο θεατή μέσα από τις αλλεπάλληλες μεταμορφώσεις της και τις αντιφάσεις της την ίδια τη διαδικασία της δημιουργίας.
Η έκθεση των έργων, όπως και οι υπόλοιπες εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα, γίνεται μέσα στα πλαίσια ενός «φεστιβάλ αντίστασης και δημιουργίας» που οργανώνει ο δήμος Αργυρούπολης-Ελληνικού, για ένα κοινό σκοπό: Την αποφυγή της τσιμεντοποίησης του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Τη μετατροπή των έξι χιλιάδων και πλέον στρεμμάτων και των κτηρίων που ήδη υπάρχουν, με ένα μικρό κόστος, σε Μητροπολιτικό Πάρκο πρασίνου, πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών χρήσεων για την ψυχαγωγία, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, των κατοίκων της Αττικής και όχι μόνον.
Βασίζεται στην πρόταση του εργαστηρίου Αστικού Σχεδιασμού του ΕΜΠ. Σύμφωνα με την οποία, ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα μπορούσε με λίγα χρήματα να μετατραπεί σε μιαν ανάσα πολιτισμού και πρασίνου.
Το όλο εγχείρημα το εμπνεύστηκε η καθηγήτρια αρχιτεκτονικής Ελένη Πορτάλιου και συντονίζουν οι Δημήτρης Αρβανίτης, Ελένη Εμμανουλοπούλου, Μαρία Κοκκίνου, Τάκης Μαστρογιαννόπουλος, Έλενα Πατρικίου, Βέρα Σιατερλή, Θοδωρής Ψυκάκος.
Βιώνουμε μια χώρα, μια πόλη, την πρωτεύουσά της, όπου εκποιείται ή εγκαταλείπεται στη φθορά καθημερινά και απροκάλυπτα και το παραμικρό εναπομείναν κομμάτι του δημόσιου χώρου, που επιχειρείται καθημερινά και απροκάλυπτα η εξάλειψη του δημόσιου χαρακτήρα της τέχνης. Οι καλλιτέχνες, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, εξαρτώνται από τις εκάστοτε διαθέσεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας όχι μόνον όσον αφορά την προβολή των έργων τους αλλά και την ίδια τη δημιουργία τους, μια και τα ενοίκια των εργαστηρίων θεωρούνται συχνά απρόσιτα.
Οι θεατές-αναγνώστες τους, από την άλλη πλευρά, μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε κατευθυνόμενους από τις επιλογές των ιδιωτικών αγορών πελάτες. Ο διάλογος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα αυτογνωσία πνίγεται εν τη γενέσει του.
Τα κτήρια του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, που ανήκουν στους δημότες του, θα μπορούσαν δίχως άλλο να λειτουργήσουν ως τόποι καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και διαλόγου μεταξύ καλλιτεχνών και πολιτών. Αυτό είναι το ζητούμενο.
1-30 Σεπτεμβρίου 2011
Εγκαίνια: 7 Σεπτεμβρίου, ώρα 7.30
Ώρες λειτουργίας:
καθημερινά:17.00-22.00
Κυριακή:12.00-22.00
Λ.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου