2/7/11

Ένα βιβλίο, μια σκέψη

ΠATΡΙΚ ΛΕΙΝ, «Κόκκινο σκυλί, κόκκινο σκυλί», μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης, εκδ. Καστανιώτη, σελ. 304

Η υπόθεση του μυθιστορήματος καλύπτει σε ένα πρώτο επίπεδο αφήγησης το χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας του 1958, και εκτυλίσσεται εντός και πέριξ μιας μικρής πόλης, παρακείμενης σε μια αμερικανική κοιλάδα. Οι αναδρομικές ιστορίες που συναρθρώνονται με τη βασική τοποθετούνται αρκετές δεκαετίες νωρίτερα.
Το μυθιστόρημα παρουσιάζει τη ζωή της ιδιόρρυθμης αμερικανικής οικογένειας των Σταρκ: Του Έλμερ, ενός βίαιου άντρα που το 1918 εγκατέλειψε σε μικρή ηλικία το σπίτι του, επιβιώνοντας με διάφορες χειρωνακτικές δουλειές, της Λίλιαν, που τον παντρεύτηκε στα δεκαεφτά της,  λίγο μετά τη Μεγάλη Κρίση του ‘29-‘30, και των δυο γιών τους, το εριστικού αλλά και συναισθηματικού Τομ και του ρέποντος προς την απομόνωση Έντι.
Ο ψυχισμός των δυο αδελφών σημαδεύεται από τραυματικά βιώματα των παιδικών τους  χρόνων. Μια τραγική ανακάλυψη, που αφορά το παρελθόν, θα ενεργοποιήσει τους ήρωες, υποχρεώνοντάς τους να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη πραγματικότητα, τις συντεταγμένες της οποίας προσπαθούσαν για πολλά χρόνια να κρατήσουν κρυφή από τον εαυτό τους.
Τα θέματα της ύπαρξης και της απώλειας, του έρωτα και της μνησικακίας, της βίας και της λύτρωσης δεσπόζουν σε αυτό το μυθιστόρημα, με ατού του τη δυνατή πλοκή, τους καλοστημένους χαρακτήρες και την περίτεχνη γραφή, και μικρή αδυναμία του κάποιες αρκετά εκτεταμένες περιγραφές τόπων και συναισθημάτων.

Νίκος Κουνενής   

Δεν υπάρχουν σχόλια: