10/9/10

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Όψεις και διλήμματα της σύγχρονης Τουρκίας



Ο στρατός, η προοπτική που χαράσσει ο Νταβούτογλου, το σημερινό δημοψήφισμα, το πολιτικό τοπίο, το οθωμανικό παρελθόν και η αναδιοργάνωση της ιστορικής μνήμης

Για την Τουρκία, η 12η Σεπτεμβρίου δεν είναι μόνο η επέτειος του πραξικοπήματος του 1980, αλλά και η ημερομηνία εξετάσεων της κυβέρνησης Ερντογάν στο δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα. Πρόκειται για την επικύρωση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, που αποβλέπουν στον περιορισμό του πολιτικού ρόλου του στρατού και την υπαγωγή του στα πολιτικά δικαστήρια για της αντίστοιχες παραβάσεις, ενόψει του εκδημοκρατισμού της πολιτικής ζωής και της εναρμόνισης του δικαίου με τα προαπαιτούμενα της ένταξης στην ΕΕ.
Και υπό το κράτος των σκανδάλων Εργκενεκόν και Σουσουρλούκ που συγκλόνισαν σχετικά πρόσφατα τη δημόσια ζωή και τη δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με της συνταγματικές αλλαγές του πραξικοπήματος του 1971, είχε ανατεθεί κάθε είδους πολιτική ευθύνη, των στρατιωτικών, σε στρατιωτικά δικαστήρια, ενώ, κατά το ίδιο σύνταγμα, στα στρατιωτικά δικαστήρια σέρνονταν πολίτες που δεν κατηγορούνταν για στρατιωτικά αδικήματα. Το σύνταγμα του 1982 και το «βελούδινο» πραξικόπημα του 1997 διεύρυναν την πολιτική, δικαστική και οικονομική αυτονομία του στρατού, μέχρις ότου η ενταξιακή πορεία  της την ΕΕ, να σηματοδοτήσει μια σταδιακή υποχώρηση της κηδεμονίας της τουρκικής πολιτικής ζωής από το στρατό.
Το παράδοξο είναι πως στην τρέχουσα συγκυρία, τον εκδυτικισμό υπερασπίζεται το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ενώ το κεμαλικής παράδοσης Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) αναμένεται να καταψηφίσει της συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και, το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) –περιορισμένο εκλογικά εντός της έδρας του από την υπεροχή του AKP- αναμένεται να απόσχει, επειδή δεν αναγνωρίζεται η κουρδική πολιτισμική ταυτότητα.
Στην παρούσα λοιπόν «μεταψυχροπολεμική» συνθήκη, οι ραγδαίες οικονομικές και πολιτικές αλλαγές σε παγκόσμια κλίμακα, έχουν επιβάλλει νέες μορφές και περιεχόμενο στα πολιτικά και κοινωνικά ζητούμενα και έχουν αναδιατάξει την ισορροπία στο διεθνές πεδίο.

ΜΑΡΘΑ ΠΥΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: