ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΣ, Τα κουτί του θυμού, Εικόνες: Ντανιέλα Σταματιάδη,
Σειρά: Διαβάζω Ιστορίες, Μεταίχμιο, 2010 (από 7 ετών)
Ως ενήλικη θα μπορούσα να αγοράσω το συγκεκριμένο βιβλιαράκι και μόνον χάρη στη φωτογραφία που συνοδεύει το σύντομο βιογραφικό τού γεννημένου το 1974 συγγραφέα, ο οποίος διαμένει, όπως πληροφορούμαστε, στην Βόρεια Εύβοια και ασχολείται, πέραν των βιβλίων του, με την μελισσοκομία: εικαστικά άψογη η μικρή φωτογραφία εικονίζει τον Κώστα Χαραλά σε άφατη αγαλλίαση να εισπνέει την ευωδιά των ανθέων ενός δέντρου. Η κατάληξη, τώρα, της ιστορίας τού ανά χείρας μικρού βιβλίου είναι παρόμοια με την ανωτέρω κατάσταση ως προς τα συναισθήματα, αλλά, ώσπου να φθάσει ο αναγνώστης εκεί, περνά μια αρκετά “σκληρή δοκιμασία”, για την οποία τον έχει προετοιμάσει ορθώς ο εύστοχος τίτλος. Θα έλεγε κανείς πως στην πλοκή, όπου εύκολα ανιχνεύσιμες όσο και ευπρόσδεκτες είναι οι υπερρεαλιστικές πινελιές – σε επιτυχή διάλογο με την εικονογράφηση – πρόκειται για την ευρηματική ανάλυση και εφαρμογή των παροιμιών που αναφέρονται στο ξεθύμασμα του θυμού· ανάλυση και εφαρμογή που εκφράζονται ευφάνταστα με λέξεις. Το πηγαίο χιούμορ και το φροντισμένο ύφος του συγγραφέα ολοκληρώνουν ένα πραγματικά καλό βιβλίο.
ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΠΟΝΣΟΝ, ΡΕΜΠΕΚΑ ΝΤΟΤΡΕΜΕΡ, Ο μονόκερος στη φάρμα… περιμένει ένα γράμμα, Μετάφραση: Μαρίζα Ντεκάστρο, Μεταίχμιο, 2010
Ένα πρωταπριλιάτικο αστείο επιφυλάσσεται στο τέλος αυτής της ιστορίας “δρόμου” για τον αναγνώστη και, από αυτήν την άποψη, το κείμενο, πράγματι, πρωτοτυπεί. Από την άλλη, η ευκαιρία που δίνεται για μια “προσωπική” γνωριμία με μία σειρά από ζώα και τα κάθε είδους στερεότυπα που τα ακολουθούν δίνει ταυτόχρονα το έναυσμα στην γνωστή εικονογράφο (και συγγραφέα), Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ, για μία ακόμα επίδειξη εικαστικής δεξιοτεχνίας· το βιβλίο ξεφυλλίζεται και ως κατάλογος ζωγραφικών έργων.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΣΟΥΠΡΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου