7/4/19

Μια ωραία ιδέα

ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΜΠΕΡΤ, Πριν το πέρασμα, μυθιστόρημα, Εκδόσεις Διάπλαση, σελ. 280

Η Μαρία Σούμπερτ, μια νέα συγγραφέας με πολλά βιβλία στο ενεργητικό της, τόσο στη λογοτεχνία ενηλίκων όσο και στα παιδικά, υπογράφει ένα βιβλίο που κινείται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, μεταξύ ρεαλισμού και συμβολισμού. Η συγγραφέας κινείται διαρκώς και στα δύο επίπεδα και αποφεύγει να γίνεται διδακτική ή να υποδεικνύει στον αναγνώστη. Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί ως ένα σύνολο ιστοριών ή ως μια παραβολή, ανάλογα με την επιλογή που θα κάνει εκείνος που το διαβάζει και με τα σημεία στα οποία θα εστιάσει.
Ο άξονας του βιβλίου, ο ρεαλιστικός αλλά και ταυτόχρονα φαντασιακός παράγοντας, είναι η κεντρική ηρωίδα, η Βενετία, και το σπίτι της. Ένα πέτρινο παλιό σπίτι σε ένα μεγάλο κτήμα, που μπορεί στα μάτια του αναγνώστη να γίνει ένα στοιχειωμένο σπίτι ή η ίδια η χώρα μας ή ο κόσμος ή η ζωή ή ό,τι άλλο επιλέξει να δει σε αυτό. Η Βενετία, σε αυτό το σπίτι, δέχεται επισκέπτες και η συγγραφέας αφηγείται τις ιστορίες τους. Το εύρημα αυτό οδηγεί σε ένα συμπίλημα ιστοριών, μια ποικιλία χαρακτήρων, ιδεών και καταστάσεων, που η συγγραφέας προσπαθεί να το μετατοπίσει σε κάτι μαγικό, μια ιδιόμορφη και προσωπική κατασκευή ή διασκευή από τις χίλιες και μια νύχτες ή από τα διηγήματα του Μπόρχες.
Αυτό βέβαια δεν είναι εύκολο εγχείρημα και ίσως χρειαζόταν περισσότερη επεξεργασία όσον αφορά στην επιλογή των ιστοριών αλλά και το βάρος και τον συμβολισμό που θα μπορούσαν να φέρουν. Ωστόσο το βιβλίο της Μαρίας Σούμπερτ παραμένει μια ωραία ιδέα που ίσως δεν ολοκληρώθηκε και, πάνω απ’ όλα, ένα γοητευτικό κείμενο με πολλαπλές αναφορές στη σύγχρονη πραγματικότητα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Δήμος Σκουλάκης, Σκάλες- Γκράφιτι, 1996, λάδι σε καµβά, 100 x 80 εκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: