15/1/17

Πλατεία Σάκη Καράγιωργα

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του τοπικού Τύπου του Πύργου Ηλείας, ο Δήμαρχος Πύργου προτίθεται να προτείνει τη μετονομασία της κεντρικής πλατείας του Πύργου, από «Πλατεία Σάκη Καράγιωργα» σε κάτι άλλο. Υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει κανένα φυσικό πρόσωπο που έχει τέτοια ανδραγαθία και κάτι τόσο μεγάλο» (sic) ώστε να δώσει το όνομά του στην κεντρική πλατεία μιας πόλης. Και συνεχίζει: «Θα εξετάσουμε ονόματα με την έννοια της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και ότι άλλο προταθεί από πνευματικούς ανθρώπους της πόλης μας. Αποφάσεις που πάρθηκαν εν θερμώ θα φύγουν. Σάκη Καράγιωργα θα ονομάσουμε άλλη πλατεία…».
H δημοτική αρχή που ονόμασε την κεντρική πλατεία σε «Πλατεία Σάκη Καράγιωργα» δεν τίμησε ένα «φυσικό πρόσωπο», αλλά ένα πρόσωπο που συμπυκνώνει τη δημοκρατική αντίσταση εναντίον της τυραννίας, αλλά και έναν από τους σημαντικότερους ακαδημαϊκούς, που διέσωσε την αξιοπρέπεια του Πανεπιστημίου με τη στάση του. Αρκεί να θυμηθεί κανείς την απολογία του Σάκη Καράγιωργα στο στρατοδικείο: «Διώκομαι διότι ως πνευματικός άνθρωπος εθεώρησα εθνικό καθήκον μου ν’ αγωνισθώ δια ν’ αποκτήσει εκ νέου ο ελληνικός λαός το δικαίωμα ν’ αποφασίζει μόνος του και ελευθέρως δια την μοίραν του και τα πεπρωμένα του». Και συνοψίζοντας τους λόγους για τους οποίους συμμετείχε στον αγώνα εναντίον της δικτατορίας, επισημαίνει: «Είχα χρέος, πρώτον, ως άνθρωπος απέναντι της ιστορίας. Απέναντι δηλαδή όλων εκείνων οι οποίοι ηγωνίσθησαν με τον λόγον ή με τα όπλα, […] δεύτερον, είχα χρέος ως καθηγητής απέναντι στους φοιτητάς μου. Εις τους νέους αυτούς ανθρώπους δεν μετέδιδα μόνον ξηράς επιστημονικάς γνώσεις. Τους είχα γαλουχήσει με την ιδέαν ότι ορθαί αποφάσεις επί των μεγάλων προβλημάτων της χώρας λαμβάνονται μόνον με την δημοκρατικήν διαδιδικασίαν επιλογής […] τέλος […] είχα ένα προσωπικόν χρέος απέναντι του ελληνικού λαού και της πατρίδος. Αυτός ο λαός έκανεν πολλάς θυσίας και δαπάνας χάριν εμού. Με εσπούδασεν εις τα ελληνικά πανεπιστήμια, με έστειλεν με υποτροφίαν δι’ ανωτέρας σπουδάς εις το εξωτερικόν, με έκανεν καθηγητήν ανωτάτης σχολής και ανώτατον κρατικόν λειτουργόν. Δι’ όλας αυτάς τα θυσίας τι ζητεί ως αντάλλαγμα από εμέ ο ελληνικός λαός και η πατρίς; Τι ζητεί από όλους τους πνευματικούς ανθρώπους; Δύο μόνον πράγματα. Να προσφέρουν τας επιστημονικάς των υπηρεσίας και να είναι οι θεματοφύλακες των ηθικών και πνευματικών αξιών του ελληνικού λαού. Είχα υποχρέωσιν, επομένως, κύριοι στρατοδίκαι, να εξοφλήσω αυτό το μεγάλο χρέος μου, ακόμη και εάν παρίστατο ανάγκη να δώσω και την ζωήν μου».
Τι είναι εκείνο που δεν κατανοεί ο δήμαρχος Πύργου, μιλώντας για φυσικά πρόσωπα και εν θερμώ αποφάσεις;
Θεωρούμε απαράδεκτη κάθε ενέργεια μετονομασίας της κεντρικής πλατείας του Πύργου, θεωρούμε απαράδεκτη κάθε απόπειρα αλλοίωσης της δημοκρατικής μνήμης, καθώς και την προσβολή στον αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας,  ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης που απειλείται η δημοκρατική αρχή από τους εχθρούς της.

Το Δ.Σ. του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα

Δεν υπάρχουν σχόλια: