24/12/16

Μπρεχτ εις διπλούν

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Σχόλιον στην είδηση για τα λουτρά αίματος
των Τόρυδων στην Ελλάδα

Εν μέσω της πιο μεγάλης δυσωδίας
Εκφέρονται τα πιο μεγάλα λόγια.
Όποιος μπορεί να κλείσει τη μύτη του
Πώς να κλείσει και τ’ αυτιά του;

Αν τα κανόνια δεν ήσαν βραχνιασμένα
Θα έλεγαν: το πράττουμε χάριν της τάξεως.
Αν ο σφαγέας έβρισκε χρόνο
Θα έλεγε: είμαι ανιδιοτελής.

Αφ’ ου οι συμπατριώτες μου οι ελληνοδίφες
Εκδιώχθηκαν από τα ομηρικά πεδία
όπου ερευνούσαν για ελαιόλαδο και ποίμνια
Επέστρεψαν οι απελευθερωτές από τη μάχη
Και να που κάθονταν νέοι δεσπότες στις πόλεις τους.

Ανάμεσα απ’ τα κανόνια προβήκαν οι έμποροι.


Ο τόμος «Τρίστιχα για την αγάπη και άλλα ποιήματα», με πρόλογο, μετάφραση, σχόλια του Γιώργου Σταμάτη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ερατώ

***

Η ερώτηση περί του αν υπάρχει Θεός
Κάποιος ρωτούσε τον κύριο Κ. αν υπάρχει Θεός. Ο κύριος Κ. είπε: «Σε συμβουλεύω να σκεφτείς αν η συμπεριφορά σου θα άλλαζε ανάλογα με την απάντηση που θα λάμβανες στην ερώτηση αυτή. Αν δεν θα άλλαζε, τότε μπορούμε να μην ασχοληθούμε περαιτέρω με το ζήτημα. Αν θα άλλαζε, τότε μπορώ να σου φανώ χρήσιμος τουλάχιστον σε ένα πράγμα: να σου πω ότι έχεις ήδη αποφασίσει πως χρειάζεσαι έναν Θεό.»

Όταν ο κύριος Κ. αγαπούσε έναν άνθρωπο
 «Τι κάνετε», ρώτησαν τον κύριο Κ., «όταν αγαπάτε έναν άνθρωπο;» – «Σχεδιάζω ένα σκίτσο του», είπε ο κύριος Κ., «και φροντίζω να του μοιάζει.» – «Ποιο; Το σκίτσο;» – «Όχι», είπε ο κύριος Κ., «ο άνθρωπος.»


Επιτυχία
Ο κύριος Κ. είδε μια ηθοποιό να περνάει και είπε: «Είναι όμορφη.» Ο συνοδός του είπε: «Πρόσφατα είχε επιτυχία, επειδή είναι όμορφη.» Ο κύριος Κ. θύμωσε και είπε: «Είναι όμορφη επειδή είχε επιτυχία.»

Μια καλή απάντηση
Ένας εργάτης ρωτήθηκε στο δικαστήριο αν ήθελε να κάνει χρήση του κοσμικού ή του πολιτικού όρκου. Εκείνος απάντησε: «Είμαι άνεργος.» – «Αυτό δεν ήταν απλώς αφηρημάδα», είπε ο κύριος Κ. «Με την απάντησή του αυτή έκανε κατανοητό πως βρισκόταν σε μια κατάσταση, όπου παρόμοιες ερωτήσεις, για να μην πούμε ίσως και η ίδια η δικαστική διαδικασία στο σύνολό της, δεν έχουν πια κανένα νόημα.»

Πατριωτισμός, το μίσος ενάντια στις πατρίδες
Ο κύριος Κ. δεν το θεωρούσε απαραίτητο να ζει σε κάποια συγκεκριμένη χώρα. Έλεγε: «Μπορώ να πεινάω παντού.» Κάποια μέρα όμως περπατούσε σε μια πόλη, η οποία κατεχόταν από τον εχθρό της χώρας, στην οποία ζούσε. Ξάφνου ήρθε καταπάνω του ένας αξιωματικός αυτού του εχθρού και τον υποχρέωσε να κατεβεί από το πεζοδρόμιο. Ο κύριος Κ. κατέβηκε και συνειδητοποίησε ότι είχε θυμώσει με αυτόν τον άνθρωπο εκείνο, και μάλιστα όχι απλώς με τον άνθρωπο, αλλά ιδιαιτέρως με τη χώρα, στην οποία ο άνθρωπος ανήκε, άρα ότι επιθυμούσε να εξαφανιστεί αυτή από την επιφάνεια της Γης. «Πώς συνέβη», ρώτησε ο κύριος Κ., «και έγινα για αυτό το ένα λεπτό της ώρας εθνικιστής; Λόγω του ότι συνάντησα έναν εθνικιστή. Γι’ αυτό όμως πρέπει να εξαλειφθεί η βλακεία, γιατί κάνει βλάκες όσους τη συναντούν.»
Η συνάντηση
Κάποιος που είχε πολύν καιρό να δει τον κύριο Κ., τον χαιρέτησε λέγοντας: «Δεν έχετε αλλάξει καθόλου.»
«Ω!» είπε ο κύριος Κ. και χλώμιασε.

Ο τόμος «Ιστορίες ημερολογίου», σε μετάφραση του Μιλτιάδη Αργυρόπουλου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ερατώ.

Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Inhabitants No3, 2016, έπιπλα, ρητίνη και εποξικό χρώμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: