6/3/16

Μάρθα Πύλια

Ένας αφιερωματικός τόμος, τρία χρόνια από τον θάνατό της

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Προλογικό σημείωμα κοσμήτορα
Προλογικό σημείωμα προέδρου και επιτροπής επιμέλειας

Βιογραφικά στοιχεία και εργογραφία της Μάρθας Πύλια


Ελισάβετ Αρσενίου
Η αφηγηματική ετερότητα στη μεταπολεμική πεζογραφία: Αποστολίδης, Λυμπεράκη, Κοτζιάς, Πλασκοβίτης, Ταχτσής, Σχινάς

Πασχάλης Βαλσαμίδης
Αντιπρόσωποι της Μητροπόλεως Δέρκων στις πατριαρχικές εκλογές (1867-1921)

Μανόλης Γ. Βαρβούνης
Λαογραφικά αστικών δρόμων

Κώστας Βούλγαρης
Λογοτεχνία, ιστορία και αφήγηση

Κώστας Γαβρόγλου
Οι (ενδεχομενικές) ιστορίες των επιστημών

Μαρία Δημάση
Θάνατος και αποχωρισμός στο Görele. Αφηγηματικός χρονοτόπος και διαμορφούμενες ταυτότητες στο κατά περίπτωση κοινωνικο-πολιτισμικό συγκείμενο

Χαρίκλεια Grace Ιωαννίδου
Η θυσία των άλλων

Παναγιώτης Γ. Κριμπάς
Η νομική θέση της ελληνικής γλώσσας στην ανώτατη εκπαίδευση και η χρήση της ελληνικής ορολογίας στην επιστήμη και την τεχνολογία: η σημερινή (2013) πραγματικότητα στην Ελλάδα

Αγγελική Κωνσταντακοπούλου
Μεσοπολεμικές αναπαραστάσεις του οθωμανικού παρελθόντος. Η «μεταβυζαντινή» στροφή στην Ελλάδα και τη Ρουμανία

Dimitrios Mantzilas
Latin Translations of Greek Medical Texts

Δήμητρα Μαρκάτη
Η συμβολή των μικρών ιστοριών στην εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας: παραγωγή και κατανόηση προφορικού λόγου

Νίκος Μαυρέλος
Το αινιγματικό στοιχείο και η "αστυνομική" πλοκή σε προδρομική μορφή: Φιλοθέου Πάρεργα (1716) του Ν. Μαυροκορδάτου

Γιώργος Μερτίκας
Φύση και κυριαρχία

Ιωάννης Μπακιρτζής
Η Θράκη του Μεσοπολέμου - Στοιχεία για την Κοινωνία και την Οικονομία της Γενικής Διοίκησης, στις αρχές της δεκαετίας του ’30, μέσα από επίσημα κείμενα της εποχής

Αχμέτ Νιζάμ
Το Αναγνωστικό βιβλίο: Ελληνόπουλα της Γ΄ Δημοτικού (1939-1947). Διαφοροποιήσεις στην έκδοση για τους μουσουλμάνους μαθητές της Θράκης

Ιωάννα Ν. Παπαδοπούλου
Τα «φτερά» του Έρωτα (Α.Π. 15.24)

Αλέξανδρος Παπάζογλου
«Πώς οι πρόσφυγες δημιουργούσι πρόσφυγας»: Η εθνολογική σύσταση χωριών της Ανατολικής Θράκης μέσα από δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου του τέλους του 19ου αιώνα

Άλκης Ρήγος
Το κοινωνικό-πολιτικό πρόταγμα του 1821. Η κατάληξη και η χρήση του

Μανόλης Γ. Σέργης
George Divine Treloar: ο αρμοστής της Κοινωνίας των Εθνών και η προσφορά του στην αποκατάσταση των ελλήνων προσφύγων στη Θράκη (1923-1926)

Πέτρος-Ιωσήφ Στανγκανέλλης
Για μια εναργή (ανα)παράσταση
Σχόλιο πάνω σε ένα δοκίμιο του Carlo Ginzburg

Δημοσθένης Στρατηγόπουλος
Τὸ Μαρτύριο τοῦ νεομάρτυρα Ζαχαρία στὴν Πάτρα. Ἀπὸ τὸ χειρόγραφο στὸ ἔντυπο

Μαρία Τζιάτζη
Παρατηρήσεις στο ποίημα του Μιχαήλ Χωνιάτη «Εἰς τὴν Σταύρωσιν»

Παναγιώτα Τζιβάρα
Οἱ ἀναφορές ἑνός βενετοῦ βάιλου τῆς Κωνσταντινούπολης τόν 18ο αἰώνα: τό χειρόγραφο ΕΒΕ 1647

Κωνσταντίνος Κ. Χατζόπουλος
Η ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελλάδα

Κώστας Χριστόπουλος
Εθνοκεντρικές αφηγήσεις του «νηφάλιου» ελληνικού μοντερνισμού: Μία εισαγωγή



Στην πρωτοβουλία που πήρε το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών να εκδώσει τον παρόντα τόμο στη μνήμη της Μάρθας Πύλια, πέρα από την προσήκουσα τιμή στη μνήμη της, αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ανταπόκριση των συναδέλφων στην πρόσκληση της εκδοτικής επιτροπής να συμμετέχουν με εργασίες τους στον τόμο. Κι αυτό γιατί, εκτός από τον μεγάλο αριθμό των εργασιών που έχουν κατατεθεί, είναι συγκινητικό -και ταυτόχρονα ενδεικτικό της εμβέλειας της προσωπικότητας της Μάρθας- το γεγονός ότι στους συγγραφείς συγκαταλέγονται επιστήμονες όχι μόνον από το Τμήμα στο οποίο ανήκε, αλλά και από τα άλλα δύο Τμήματα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και από άλλα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
Για όσους γνώρισαν τη Μάρθα η ανταπόκριση των συναδέλφων είναι αποτέλεσμα της αγάπης και της εκτίμησης που τρέφαμε στο πρόσωπό της όλοι εμείς που είχαμε την τύχη να συνυπάρξουμε και να συνεργαστούμε μαζί της. Κι αυτό γιατί ήταν ένας άνθρωπος με σπάνιο χαρακτήρα, ήθος, εντιμότητα και κυρίως καλοσύνη. Επιπλέον, ξεχώριζε για τη βαθιά γνώση της επιστήμης που διακονούσε και, ειδικότερα, της οπτικής με την οποία προσέγγιζε την, έτσι κι αλλιώς, δύσκολη ερευνητικά οθωμανική εποχή, η οποία αποτελούσε και το γνωστικό της αντικείμενο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η πρόωρη απώλειά της μας συγκλόνισε όλους, γιατί έκανε φτωχότερη την ακαδημαϊκή μας κοινότητα.
Με τον παρόντα τόμο εμείς οι συνάδελφοί της στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη ενός από τα πιο αγαπητά και ξεχωριστά μέλη του Πανεπιστημίου μας. Αυτό που, δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να αναπληρώσουμε το κενό που, φεύγοντας από την ζωή, άφησε πίσω της η αγαπητή φίλη και συνάδελφος Μάρθα Πύλια.

Κωνσταντίνος Κ. Χατζόπουλος
Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας και Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Ο τόμος Αναπαραστάσεις και Αποχωρισμοί αφιερώνεται στη μνήμη της Μάρθας Πύλια, της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που τόσο πρόωρα έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο Πανεπιστήμιο που επί χρόνια υπηρέτησε, αλλά και στην κοινωνία για την οποία τόσο αγωνίσθηκε να βοηθήσει και να αλλάξει.
Οι συνάδελφοί της στο Τμήμα, αλλά και οι φοιτητές της, αποφάσισαν ομόφωνα να εκδοθεί ο τόμος στη μνήμη της. Στον αφιερωματικό αυτό τόμο κλήθηκαν να καταθέσουν την επιστημονική συμβολή τους συνάδελφοι και άνθρωποι που τη γνώρισαν και συνεργάσθηκαν μαζί της από το Δημοκρίτειο, αλλά και από άλλα Πανεπιστήμια της χώρας και συνεργάτες της στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ», στην οποία επί χρόνια ήταν τακτική αρθρογράφος.
Από τη θέση αυτή ευχαριστούμε θερμά τους πολλούς συναδέλφους και φίλους της Μάρθας που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμά μας και όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της παρούσας έκδοσης, κυρίως την Εταιρεία Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία, σε καιρούς δύσκολους οικονομικά, ανέλαβε εξολοκλήρου την χρηματοδότησή της.
Η Μάρθα θα μένει στις ψυχές, στο μυαλό και στη θύμισή μας για το ζεστό της χαμόγελο, την αγάπη για τον άνθρωπο, για το κουράγιο της ώς λίγες ώρες πριν ξεκινήσει για το μεγάλο ταξίδι.

Η πρόεδρος και η επιτροπής επιμέλειας
Χαρίκλεια Ιωαννίδου

Μαρία Δημάση, Πασχάλης Βαλσαμίδης, Ιωάννης Μπακιρτζής, Αλέξανδρος Παπάζογλου, Αχμέτ Νιζάμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: