14/2/16

Ο Μπάιρον ως Μάνφρεντ

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΤΡΙΓΑΖΗ

Από τις Εκδόσεις ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του μεγάλου δραματικού ποιητικού έργου του Λόρδου Βύρωνα «ΜΑΝΦΡΕΝΤ», στα Αγγλικά και Ελληνικά σε νέα μετάφραση/απόδοση που έκανε η ποιήτρια Εύχαρις. Η έκδοση παρουσιάστηκε στη Στοά του Βιβλίου, σε κοινή εκδήλωση του εκδότη και του Συνδέσμου «Μπάιρον» για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό.
Από την συγγραφή του συγκεκριμένου έργου του Μπάιρον, που έχει ανεβεί σε πολλές θεατρικές σκηνές και έχει εμπνεύσει ακόμα και μουσικά έργα των Τσαϊκόφσκι και Σούμαν, συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια. Ο μεγάλος ποιητής και κορυφαίος των φιλελλήνων εγκατέλειψε για πάντα την Βρετανία τον Απρίλη  του 1816, επισκεπτόμενος διαδοχικά την Ελβετία, την Ιταλία (όπου έμεινε σχεδόν 6 χρόνια, εντασσόμενος  και στο εκεί επαναστατικό κίνημα των Καρμπονάρων) και τελικά στο Μεσολόγγι (4 Ιανουαρίου 1824) μέσω Κεφαλλονιάς (Αύγουστος 1823).
Στη χώρα του Ρουσσώ, ο Μπάιρον γοητεύτηκε από τα τοπία των Άλπεων, διέπλευσε την Λίμνη της Γενεύης  (μαζί με τον φίλο του Πέρσυ Σέλλεϋ τον οποίον εκεί γνώρισε), επισκέφτηκε και το Κάστρο του Σιγιόν μαθαίνοντας και την ιστορία του Ελβετού επανάσταση Μπονιβάρ, που είχε φυλακιστεί εκεί για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Μέσα σε μια νύχτα, ο Μπάιρον έγραψε το ποίημα «Ο Φυλακισμένος του Σιγιόν». Στη συνέχεια πρόσθεσε νέες στροφές στο ήδη μεγάλο και διάσημο έργο του, «Το Προσκύνημα του Τσάϊλντ Χάρολντ».

Στην Ελβετία τον συνάντησε και ο συγγραφέας Λιούις, που του παρέδωσε μεταφρασμένα αποσπάσματα του μεγάλου έργου τού Γκαίτε, «Φάουστ». Η ψυχολογική κατάσταση του Μπάιρον ήταν τέτοια, που σε συνδυασμό με το ποιητικό τοπίο του ενέπνευσε τον «Μάνφρεντ». Σύμφωνα με τον Γάλλο ακαδημαϊκό Αντρέ Μωρουά, «Μάνφρεντ είναι ο ίδιος ο Μπάιρον», με τις αγωνίες και  τις αντιφάσεις του. Η Αστράτη που αναζητεί ο Μάφρεντ είναι ο μεγάλος έρωτας του ποιητή με την ετεροθαλή αδελφή του Αυγούστα. Ένας έρωτας που δημιούργησε στον Μπάιρον πολλούς εχθρούς μέσα στο Βρετανικό συντηρητικό κατεστημένο.
Και με το έργο του αυτό, ο Μπάιρον αποδεικνύεται λάτρης της φύσης αλλά και υπέρμαχος της απελευθέρωσης του ανθρώπου. Επίσης, αποδεικνύει την βαθιά και ουσιαστική κλασσική του παιδεία.

Ο Πάνος Τριγάζης είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου «Μάιρον» για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό

Pablo Picasso, Διπλή προσωπογραφία του Pablo Picasso και του Jean Cocteau, 6.11.1962, λιθογραφία, 55,1 x 37,5 εκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: