15/8/15

«Λες κι αντιλαλούν τα βήματά σου»

Όπου, ίσως, μια αμελητέα πτυχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης

ΔΙΗΓΗΜΑ

Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Ιερό μανιτάρι (από την σειρά ιερός Άνεμος), 2015, Ιnkjet print, 61 x 70 εκ.


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΥΣΣΑ

Φόνος στον ηλεκτρικό. Άστεγος σκοτώνει ζητιάνο
Τον 61άχρονο ζητιάνο Λ. Β. φέρεται ότι μαχαίρωσε θανάσιμα, μετά από έντονο διαπληκτισμό αργά χτες το βράδυ, έξω από το σταθμό του ΗΣΑΠ  Άνω  Πατησίων, ο 58άχρονος άστεγος Φ. Λ.
Ο Φ. Λ., τραυματισμένος στο χέρι, συνελήφθη. Η ΕΛΑΣ εξετάζει αυτόπτες μάρτυρες και  ερευνά όλα τα ενδεχόμενα.
(«Αθηναϊκός Μηνύτωρ», Δευτέρα, 26 Ιανουρίου  2015)
Μυστήριο ο φόνος στ’ Άνω Πατήσια, με πρωταγωνιστές δυο περιθωριακούς
Ρεπορτάζ: Πέτρος Λαμπαδάριος
Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την προχθεσινή δολοφονία, με πρωταγωνιστές δυο περιθωριακούς, στον ηλεκτρικό σταθμό των Άνω Πατησίων.
Μάρτυρες τους είδαν να διαπληκτίζονται και να κυλιούνται κάτω, μέχρι που αστυνομικοί συνέλαβαν τον φερόμενο ως δολοφόνο.

Λεπτομερέστερα, το θύμα (Λ. Β., 61 ετών, πρώην γκαρσόνι σε ταβέρνα και άνεργος από το 2010), γνωστός ως «Ζαμπέτας», ήταν ζητιάνος που κατοικούσε σε εγκαταλειμμένη, προπολεμική μονοκατοικία επί της οδού Ανθέων, στην περιοχή του Προμπονά, όπου είχε κάνει κατάληψη- πολύ κοντά στο σταθμό του τρένου. Ζούσε ζητιανεύοντας μέσα στα βαγόνια του Ηλεκτρικού, κάνοντας πάνω κάτω τη διαδρομή Πειραιάς – Κηφισιά και εκφωνώντας κατά καιρούς διάφορα σενάρια, με σκοπό να συγκινήσει το επιβατικό κοινό.
Στο πτώμα, σύμφωνα με την Αστυνομία,  βρέθηκαν 67, 40 ευρώ και εναλλακτικά σενάρια ζητιανιάς. Ο Λ. Β. ήταν οικεία φιγούρα στους επιβάτες του ηλεκτρικού, αφού κυκλοφορούσε με φωτογραφίες του παλιού λαϊκού συνθέτη Γιώργου Ζαμπέτα καρφιτσωμένες πάνω του, μια στο στήθος και μια στη πλάτη, οι οποίες είχαν την ένδειξη «Θεός» γραμμένη με μαρκαδόρο.
Από την άλλη ο 58άχρονος (κατηγορούμενος ως) δράστης, ο άστεγος Φ. Λ. , πρώην μηχανοτεχνίτης και επίσης άνεργος από το 2011, ζούσε στη χειρότερη από τις υπόγειες διαβάσεις του σταθμού των Άνω Πατησίων. Ο Φ.Λ., που νοσηλεύεται στο «Λαϊκό» φρουρούμενος, μετά το  σοβαρό τραυματισμό του στο χέρι, αρνείται να πει οτιδήποτε στην ΕΛΑΣ.
(«Αθηναϊκός Μηνύτωρ», Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015)
Τον σκότωσε εξαιτίας του Ζαμπέτα! Ο φόνος στ΄ Άνω Πατήσια
Ρεπορτάζ: Πέτρος Λαμπαδάριος
Εξιχνιάστηκε πλήρως η δολοφονία του ζητιάνου Λ.Β. (πρώην γκαρσόνι, γνωστότερος  ως «Ζαμπέτας») πριν λίγες μέρες, στο σταθμό του ΗΣΑΠ «Άνω Πατήσια». Δράστης είναι ο άστεγος πρώην μηχανοτεχνίτης Φ.Λ., που εξαρχής είχε συλληφθεί από την ΕΛΑΣ ως βασικός ύποπτος και αιτία είναι η διαφωνία των δύο περιθωριακών σχετικά με το συνθέτη Γιώργο Ζαμπέτα.
Λεπτομερέστερα, σύμφωνα με την προανάκριση που έκανε η ΕΛΑΣ, ο δράστης κατέθεσε μέσα από τον «Ευαγγελισμό» όπου νοσηλεύεται κρατούμενος, ότι ο ίδιος και το θύμα είχαν πολλές φορές λογοφέρει για την καλλιτεχνική αξία του εκλιπόντος συνθέτη. Ο 61άχρονος ζητιάνος ήταν φανατικός οπαδός του, ενώ ο 58άχρονος άστεγος παραδεχόταν μόνο δύο τραγούδια του,  το «Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω» και «Τα δειλινά», απορρίπτοντας όλα τ΄ άλλα ως «απλοϊκά» ή και «γελοία».
Σε μια από τις πολλές διαφωνίες τους, τη νύχτα της 16ης τρέχοντος,  όταν ο άστεγος αποκάλεσε «φτηνό κλόουν» τον παλιό λαϊκό συνθέτη, ο 61άχρονος τού επιτέθηκε μ΄ ένα μαχαίρι. Ο 58άχρονος, αν και είχε δεχτεί μαχαιριά στο χέρι, του το απέσπασε και τον σκότωσε.
Έτσι ο Γιώργος Ζαμπέτας υπήρξε, μεταθανάτια, «πέτρα του σκανδάλου».
(«Αθηναϊκός Μηνύτωρ», Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015)
«Ενθύμιο φιλίας» ξανανοίγει το φόνο του ζητιάνου; Οι ανακοινώσεις του ΗΣΑΠ και τα τραγούδια του Ζαμπέτα
Ρεπορτάζ: Πέτρος Λαμπαδάριος
Εκτυπωμένα κείμενα με τις ανακοινώσεις του ΗΣΑΠ προς το επιβατικό κοινό και τους στίχους δυο τραγουδιών του Γιώργου Ζαμπέτα, τα οποία βρήκε ο ρεπόρτερ μας Πέτρος Λαμπαδάριος  στα προσωπικά αντικείμενα των δυο περιθωριακών πρωταγωνιστών τού φόνου στ΄ Άνω Πατήσια, μπορεί να οδηγήσουν την υπόθεση σε νέο κύκλο ανακρίσεων.  
Λεπτομερέστερα, ο ρεπόρτερ μας Πέτρος Λαμπαδάριος χτες έψαξε αρχικά την παρατημένη και καλυμμένη στρωμνή του άστεγου δράστη Φ.Λ. σε μια από τις υπόγειες διαβάσεις του σταθμού «Άνω Πατήσια»- διάβαση πολύ  βρόμικη, ιδίως από ούρα. Εκεί βρήκε ένα φύλλο, που από την μπροστινή μεριά είχε μια εκτυπωμένη σελίδα με τα κείμενα των ανακοινώσεων που ακούγονται από τα μεγάφωνα του ΗΣΑΠ στους σταθμούς και στους συρμούς. Πίσω υπήρχαν, χειρόγραφοι, οι στίχοι δύο τραγουδιών του Γιώργου Ζαμπέτα: «Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω» (ολόκληρο) και «Τα δειλινά» (αποσπάσματα). Κάτω κάτω, μετά τους στίχους, υπήρχε επίσης χειρόγραφη η ένδειξη  «Ενθύμιο φιλίας», με  ημερομηνία 24.1.2015 και δυο δυσανάγνωστες υπογραφές, που εκάζεται ότι ανήκουν στο θύμα και στο θύτη.
Στη συνέχεια, ο Πέτρος Λαμπαδάριος πήγε στο παρατημένο και καταρρέον σπίτι όπου κατοικούσε το θύμα, λίγο πιο πέρα, στην οδό Ανθέων. Το σπίτι ήταν ξεκλείδωτο. Ο ρεπόρτερ αντιμετώπισε μούχλα, σκοτάδι, κατσαρίδες και λίγα ποντίκια, αλλά ψάχνοντας βρήκε μια πανομοιότυπη σελίδα, με τα ίδια ακριβώς κείμενα, ημερομηνία και υπογραφές. 
Ο ρεπόρτερ μας παρέδωσε τις σελίδες απευθείας στον εισαγγελέα,  αφού τις φωτοτύπησε, αλλά το ερώτημα είναι προφανές: Πώς γίνεται να μαχαιρωθούν δυο άνθρωποι που την προηγούμενη κιόλας μέρα είχαν υπογράψει εις διπλούν ένα τέτοιο «Ενθύμιο φιλίας», πάνω στα ίδια δύο τραγούδια μάλιστα, που φέρεται ότι τα παραδεχόταν μόνο ο Φ.Λ., ενώ  ο Λ.Β. φέρεται ότι παραδεχόταν το σύνολο του έργου του Ζαμπέτα;  Γιατί ο Λ. Β., μετά τη σύλληψή του, δεν αναφέρθηκε καθόλου στο «Ενθύμιο»; Και πώς εξηγείται ότι στο ίδιο αυτό «Ενθύμιο» είχαν καταγραφεί οι ανακοινώσεις που ακούγονται στους σταθμούς του ηλεκτρικού;
Υπενθυμίζεται ότι:
-ο Φ.Λ. συνελήφθη τη νύχτα του φόνου και από τότε νοσηλεύεται φρουρούμενος στο «Λαϊκό»
-το φονικό μαχαίρι δε βρέθηκε ποτέ
-η ΕΛΑΣ είναι που έδωσε στη δημοσιότητα την «ομολογία» που ενοχοποιεί τον τραυματία κρατούμενο
-ο Φ.Λ. δεν έχει δει δικηγόρο. 
Μπορεί όλα τα παραπάνω να είναι απλές συμπτώσεις και να έχουν εύλογες εξηγήσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, γνώμη του «Μηνύτορος» είναι ότι η Αστυνομία πρέπει να ξανανοίξει την προανάκριση,  προτού την παραπέμψει στον αρμόδιο ανακριτή. 
(«Αθηναϊκός Μηνύτωρ», Παρασκευή, 30  Ιανουαρίου 2015)
[«ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΦΙΛΙΑΣ»: Η ΜΠΡΟΣΤΙΝΗ ΣΕΛΙΔΑ]
1. Προσοχή παρακαλώ. Παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες να προσέχουν τα προσωπικά τους αντικείμενα. Ευχαριστώ.
2. Προσοχή παρακαλώ. Στο σταθμό  …. ο ανελκυστήρας που οδηγεί από το επίπεδο ….  στο επίπεδο … είναι προσωρινά εκτός λειτουργίας.  Άτομα περιορισμένης κινητικότητας που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τον ανελκυστήρα παρακαλούνται όπως  αποβιβάζονται στο σταθμό … Ευχαριστώ.
3. Προσοχή παρακαλώ. Υπενθυμίζεται ότι δεν επιτρέπεται κατανάλωση φαγητών ή ποτών εντός του συρμού ή εντός του συρμού. Ευχαριστώ.
4. Προσοχή παρακαλώ. Παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες κατά την παραμονή τους στο σταθμό να χρησιμοποιούν όλο το μήκος της αποβάθρας. Ευχαριστώ.
5. Προσοχή παρακαλώ. Παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες κατά την παραμονή τους στο σταθμό να παραμένουν πίσω από την κόκκινη γραμμή του δαπέδου. Ευχαριστώ.
6. Προσοχή παρακαλώ. Παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες να αναμένουν την έξοδο των επιβατών από τον συρμό, πριν επιβιβασθούν σε αυτόν. Ευχαριστώ.
[«ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΦΙΛΙΑΣ»: Η ΠΙΣΩ ΣΕΛΙΔΑ]
ΒΑΘΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑ ΠΕΣΩ
Ζαμπέτας – «Τσάντας», με το Μάρκο (1955)
Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω
Να με σκεπάσει το νερό
Τη δύστυχη ζωή που κάνω
Να την αντέξω δεν μπορώ.

Θα ξεχαστώ από τους φίλους
Θα με ξεχάσουν συγγενείς
Και θα χαθώ σ' αυτά τα βάθη
Που δε θα τα πάτησε κανείς.

Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω
Να με σκεπάσει το νερό
Τα κύματα να μ' αγκαλιάσουν
Το φως να μην το ξαναδώ.

ΤΑ ΔΕΙΛΙΝΑ
Ζαμπέτας – «Τσάντας», με τη Βίκυ Μοσχολιού (1965)
Έφυγες και πήγες μακριά…
…Και τα δειλινά 
Μια φωνή μού ψιθυρίζειμυστικά
Δε θα γυρίσεις πια.

Στους μεγάλους δρόμους περπατώ,
Με το βλέμμα μου σ' αναζητώ,
Λες κι αντιλαλούν τα βήματά σου…

…Φύτρωσε στην πόρτα μας χορτάρι,
Απ' τα χέρια μου σ' έχουνε πάρει.
Μα τα δειλινά 
Μια φωνή μού ψιθυρίζειμυστικά
Δε θα γυρίσεις πια.

ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΦΙΛΙΑΣ
24.1.2015

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ τις "Αναγνώσεις" της "Αυγής"και τον Κώστα Βούλγαρη για τη φιλοξενία του διηγήματός μου, που πρώτη φορά δημοσιεύεται εδώ.

Ζητώ την επιείκεια όλων για δυο λάθη μου, διαφορετικής τάξης,που έχουν τρυπώσει απρόκλητα στο διήγημα.

1. Αλλού γράφω "Λαϊκό", αλλού "Ευαγγελισμός". Διαλέξτε ένα νοσοκομείο, όποιο θέλετε- αλλά ένα.
2. Στις ανακοινώσεις που ακούγονται στον ηλεκτρικό, γράφω σ΄ένα σημείο: "Εντός του συρμού ή εντός του συρμού". Το σωστό είναι, βέβαια, "εντός του συρμού ή εντός του σταθμού".

Δημήτρης Φύσσας, 05.09. 2015

Unknown είπε...

Διάβασα το διήγημα γιατί σας γνωρίζω από τα τόσο όμορφα "αθηναϊκά" άρθρα σας στο Αθενς Βόις. Το διήγημα μου έσφιξε τη καρδιά, γιατί οι άνεργοι κι οι άστεγοι είναι ένα τόσο οδυνηρό θέμα. Τί θα γίνει όμως; Θα παραμείνει το μυστήριο ή θα μας το αποκαλύψετε;

Ελένη Πρέντσελ (eleniprenzel@gmail.com)