1/2/15

Επιτέλους μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, την αριστερά. Θα είναι και οι ιδέες τής αριστεράς στην εξουσία; Είναι τόσο απλό; Αρκεί η εκλογική νίκη; Μάλλον, είναι πιο σωστό να το διατυπώσουμε διαφορετικά: οι ιδέες της αριστεράς θα βρίσκονται σε στενή συνάφεια με την εξουσία;
Γιατί με την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν καταργείται η διαφορά του πεδίου των ιδεών και του πεδίου της εξουσίας. Ίσως, μάλιστα, αυτή η διαφορά να φωτίζεται και να τονίζεται. Πρόκειται, άλλωστε, για δύο μεγάλες διάρκειες, που διατρέχουν και νοηματοδοτούν την ιστορία.
Η συνάφεια, λοιπόν, περιλαμβάνει, από τη μια, την ευεργετική επίδραση των ιδεών της αριστεράς στο κυβερνητικό έργο, αλλά και την αναπαραγωγή της διαφοράς των δύο πεδίων, ως αναπαραγωγή των ιδεών της αριστεράς.
Η εξουσία ως πεδίο δοκιμασίας των ιδεών της αριστεράς, έστω κάποιων απ’ αυτές, δοκιμασίας και κρίσης για την έστω και σχετική εγκυρότητα τους, και το πεδίο των ιδεών ως διαδικασία κριτικής και αποτίμησης του κυβερνητικού έργου, αλλά και αναπαραγωγής της μήτρας, του πυρήνα της αριστεράς.
Με αυτή την έννοια, όχι μόνο δεν υποχωρεί η σημασία του πεδίου των ιδεών, αλλά γίνεται και πολιτικά σημαντικότερη. Και όχι μόνον το πεδίο των ιδεών, αλλά και το πεδίο της πρακτικής που γεννά ιδέες. Κανείς δεν δικαιούται να σωπάσει∙ πρέπει όλοι να είμαστε παρόντες, οι ιδέες μας να είναι παρούσες, να δοκιμάζονται στην εφαρμογή τους αλλά και να δοκιμάζουν, με τη βάσανο της κριτικής, το κυβερνητικό εγχείρημα, εν τέλει την ίδια την πραγματικότητα. Αυτός άλλωστε δεν ήταν πάντα ο ρόλος των ιδεών;
Και οι ιδέες υπάρχουν, αποτυπώνονται, αναπτύσσονται, προάγονται, στα βιβλία, στα κείμενα, στον λόγο των επιστημών και των τεχνών. Με αυτή την έννοια, στο ερώτημα ποιος είναι σήμερα ο ρόλος των «Αναγνώσεων», η απάντηση παραμένει η ίδια που ήταν τόσο καιρό: η ενίσχυση των διαδικασιών κριτικής ιδεών και τεχνών, η καλλιέργεια του κριτικού λόγου, δίπλα στη διαμόρφωση πολλαπλών και ριζοσπαστικών πρακτικών.

Η σύνταξη των «Αναγνώσεων»

Δεν υπάρχουν σχόλια: