18/4/14

Πάσχα εόρτιον;

Η Ανάσταση, λάδι σε καμβά, 123,5x135,7εκ., 1917-1919,
Δωρεά Σοφίας Παρθένη,
Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου

Έτσι συνηθίζεται. Μα φέτος ακόμη μια χρονιά οι άνθρωποι της έρημης χώρας περπατούν τον Γολγοθά. Βλέπουν κάπου στο βάθος το σώμα που κείται. Το σώμα που ανέστη, το σώμα που ίσως θα ’θελαν να είναι το σώμα τους. Πάσχα σημαίνει έξοδος. Έξοδος στις αγορές, είπε ο θλιβερός της Ελιάς, του ΠΑΣΟΚ. Γιατί αυτό σκέπτεται. Αυτό έχει στο μυαλό του. Πώς δέσμιος θα είναι ο λαός εσαεί να κουβαλά το σταυρό του. Εκτός αν; Εκτός αν αυτό το μέγα Πάσχα ο λαός το αντιμετωπίσει ως την άλλη έξοδο, ως την όλη Έξοδο. Αν ο θρήνος δώσει την θέση του στην ελπίδα. Αλλά τώρα που ο δρόμος είναι τραχύς, ο δρόμος της Μεγάλης Εβδομάδας των χριστιανών, άξια μένει μια μικρή φράση του επισκόπου Ρώμης: "Με ποιον λέει να πάω η καρδιά μου".
Αυτό το καίριο ερώτημα φανερώνει αλήθειες και ψέματα στην έρημη χώρα. Γιατί οι πραίτορες έχουν αποφασίσει. Έχουν δείξει χρόνια τώρα για το πού λέει η καρδιά τους να πάνε. Αλλά οι άλλοι, οι πολλοί; Τα θύματα; Με ποιον λέει να πάει η καρδιά τους; Ο Ιησούς, λένε οι πηγές, είχε διαλέξει με το ποιους θα πάει η καρδιά του. Τώρα; Σήμερα; Τι θα διαλέξει η καρδιά των ανθρώπων; Αυτών που είδαν την ζωή τους να γίνεται παρανάλωμα του πυρός στο όνομα μια σωτηρίας που δεν ήρθε ποτέ; Αυτών που το βιος ξεκληρίστηκε, τα όνειρά τους συντρίφθηκαν, αυτών που δεν μπόρεσαν να δουν το εόρτιον φώς.
Ναι, είναι περίεργο αυτό το Πάσχα, είναι αμφίσημο. Αλλά μη θεωρείτε ευγενικοί μου αναγνώστες ότι οι απαντήσεις αυτές που χρειάζονται είναι μονοσήμαντες. Θέλουν κόπο οι απαντήσεις που οδηγούν στην ελπίδα. Γιατί εύκολο είναι να μακελέψεις τους ανθρώπους. Δύσκολο είναι να βρεις τους δρόμους να δημιουργήσεις, να ξανακτίσεις πάνω στα ερείπια. Τούτο το Πάσχα κατά έναν τρόπο θα μπορούσε να γίνει όντως εόρτιον, όχι μόνο για τους χριστιανούς αλλά για το  όλο σώμα των ανθρώπων της έρημης χώρας. Αν; Αν αίφνης μυστικά ο λαός αποφάσιζε να αιφνιδιάσει τους πραίτορες. Να τους στείλει γραφή ότι κουράστηκε απ’ όσα έχουν κάνει στην πλάτη του.
Πάσχα ιερό, Πάσχα άγιο, Πάσχα πανσεβάσμιο, Πάσχα εόρτιον. Ναι, τώρα, όλο και πιο πολλοί πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΑΚΕΛΛΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: