18/1/14

Βιογραφικές Ημερομηνίες

Γιάννης Κολιός, 
«Η ελευθερία είναι πάντα ελευθερία 
γι’ αυτόν που σκέφτεται διαφορετικά»
1871: Η Ρόζα Λούξεμπουργκ γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου στην πόλη Τσάμοσκ Κράις στο Λουβλίν. Ήταν η μικρότερη από τα 5 αδέλφια της. Η οικογένεια της άνηκε στην μεσαία αστική τάξη, ήταν όμως οικογένεια ιδιαίτερα καλλιεργημένη. 1873: Η οικογένεια μετακόμισε στην πόλη Βαρσάου και η Ρόζα Λούξεμπουργκ αρρώστησε σοβαρά στο ισχύο. Από τότε έγινε το κέντρο της προσοχής στην οικογένειά της. 1884: Η Ρ.Λ. εγγράφηκε στο 2ο Γυμνάσιο Θηλέων του Βαρσάου. 1887: Έγινε μέλος πυρήνος του Επαναστατικού Κόμματος της Πολωνίας. Η πολιτική της δραστηριότητα της στέρησε το χρυσό μετάλλιο σπουδών, όταν τελείωσε το Γυμνάσιο, για την εξαιρετική της επίδοση.
1889: Απόδρασε στην Ελβετία για να αποφύγει την σύλληψη για λόγους πολιτικούς. 1890: Στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης άρχισε να σπουδάζει Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες. Συνδέεται με τον Λέο Γιογκίσες. 1892: Αλλάζει προσανατολισμό Σπουδών και στρέφεται προς τα Νομικά. Η πολιτική της δραστηριότητα ύστερα από ορισμένες επαφές με την ομάδα Πλεχάνοφ, «Απελευθέρωση της Εργασίας», στρέφεται τελικά προς το «Σοσιαλιστικό Κόμμα της Πολωνίας». 1893: Συνεργάζεται με το περιοδικό «Τα πράγματα της Εργασίας». Το 1894 αναλαμβάνει τη διεύθυνσή του. Συμμετέχει για πρώτη φορά δημόσια στο Συνέδριο της 2ης Διεθνούς στη Ζυρίχη σαν αντιπρόσωπος του περιοδικού. Στο Συνέδριο έρχεται σε αντίθεση με την διεύθυνση των Πολωνών Σοσιαλιστών για το πρόβλημα της ανεξαρτησίας της Πολωνίας. Η αρχηγία του Κόμματος συνηγορούσε για την εθνική ανεξαρτησία, σε αντίθεση με τις απόψεις της Ρόζας Λούξεμπουργκ για συνεργασία με τη ρωσική εργατική τάξη.

1894: Η ομάδα του περιοδικού «Τα πράγματα της Εργασίας» αποσπάται από τους Πολωνούς Σοσιαλιστές και ιδρύει νέο κόμμα με τίτλο «Σοσιαλισμός του Βασιλείου της Πολωνίας». Ο πυρήνας του νέου κόμματος αποτελείται από την Ρόζα Λούξεμπουργκ, τον Λέο Γιογκίσες, τον Ιούλιο Ματσλέβσκι και τον Αδόλφο Βαρετσάσκι. Το 1899 το νέο κόμμα ενώνεται με το «Λιθουανικό Σοσιαλισμό» του Φέλιξ Δτσιρτσίνσκι. Η επίδραση της Ρόζας Λούξεμπουργκ στην πολιτική του κόμματος αυτού, σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, ήταν καθοριστική. 1895-1897: Δημοσιεύει στη γερμανική γλώσσα στα περιοδικά «Εργατική Φωνή» και «Νέος Καιρός» άρθρα για τα προβλήματα των πολωνών εργατών. Το 1897 η Ρόζα Λούξεμπουργκ  έγινε διδάκτωρ με το έργο «Βιομηχανική ανάπτυξη της Πολωνίας» και παντρεύτηκε με λευκό γάμο τον πρόσφυγα Κάρλ Λύμπεκ για να αποκτήσει γερμανική υπηκοότητα. 1898: Στις 20 Μαΐου έφθασε στο Βερολίνο και γίνεται μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο έγινε αρχισυντάκτης της Εργατικής Εφημερίδας της Σαξωνίας και συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Νέος Καιρός» και «Λαϊκή Εφημερίδα του Λάιμτσιγκ». Στο Βερολίνο στενή φιλία συνέδεσε την Λούξεμπουργκ με τον Κάρολο και την Λουΐζα Καούτσκυ. Την ίδια περίοδο εκδίδεται η πρώτη μελέτη της σειράς «Κοινωνική μεταρρύθμιση και Επανάσταση».
1899-1904: Συμμετέχει μαχητικά στα ετήσια συνέδρια του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πολωνίας ιδιαίτερα στις συζητήσεις για τον Ρεβιζιονισμό στο Αννόβερο το 1899, σαν αντιπρόσωπος της ριζοσπαστικής πτέρυγας του Κόμματος. Το 1903 χωρίζει από τον Κάρολο Λύμπεκ. 1904: Εκδίδει την εργασία της «Προβλήματα οργάνωσης του Ρωσικού Σοσιαλισμού». Για την ομιλία της εναντίον του Γιουλιέλμου ΙΙ φυλακίζεται. Η ομιλία είχε σαν θέμα: «Ο άνθρωπος που μιλά για την καλή και ασφαλή κατάσταση του Γερμανού Εργάτη δεν έχει ιδέα από την πραγματικότητα». 1905: Συνεργάζεται με τα περιοδικά «Νέος Καιρός», «Σαξωνική εργατική εφημερίδα» και «Ισότητα». Τον Δεκέμβριο ταξιδεύει μυστικά στο Βαρσάου και παίρνει μέρος στην Ρωσική επανάσταση.
1906: Τον Μάρτιο συλλαμβάνεται στο Βαρσάου. Ελευθερώνεται με εγγύηση τον Ιούλιο και διά μέσου της Πετρούπολης φθάνει στην Φινλανδία. Σταματά την σχέση της με το Λεό Γιογκίσες. Στο συνέδριο του Κόμματος στο Μανχάιμ η Ρόζα Λούξεμπουργκ προκάλεσε ιδιαίτερες αντιδράσεις με την παρέμβασή της για το πρόβλημα της πολιτικής μαζικής απεργίας. Εκεί συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για 2 μήνες. 1907: Από την 1η Οκτωβρίου διδάσκει στο σχολείο του κόμματος στο Βερολίνο «Εισαγωγή στην Πολιτική Οικονομία». Τα μαθήματα αυτά έγιναν ο πυρήνας του έργου της «Η συσσώρευση του Κεφαλαίου» που εκδόθηκε το 1913. 1910-1913: Σταματά η φιλία της με τον Καρλ Κάουτσκυ. Ασχολείται με μαζικά μαθήματα που έχουν σαν θέμα την αλήθεια και τις μαζικές απεργίες. Παίρνει μέρος στα συνέδρια του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με θέσεις εναντίον του πολέμου. Στην Φραγκφούρτη το 1913 διακηρύσσει «Όταν μας απαιτήσουν να στρέψουμε τα θανατηφόρα όπλα μας στους Γάλλους και στους άλλους ξένους αδελφούς μας μία θα πρέπει να είναι η απάντησή μας. Αυτό δεν το κάνουμε». Την περίοδο αυτή ίδρυσε με τους Μέριγκ και Μαρσλέβσκι τον «Σοσιαλιστή Ανταποκριτή».
1914: Για τον λόγο της στην Φρανκφούρτη καταδικάζεται σ’ ένα χρόνο φυλακή. Η απολογία της είναι η εργασία της «Μιλιταρισμός, Πόλεμος και εργατική τάξη». Στις 4 Αυγούστου το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ψήφισε στη Βουλή τις στρατιωτικές δαπάνες. Στις 10 Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε η πρώτη δημόσια διακήρυξη εναντίον της φιλοπολεμικής πολιτικής του Σοσιαλιστικού κόμματος, με τις υπογραφές των Λύμπνεχτ, Λούξεμπουργκ, Μπέριγκ και Κλάρας Τσέτσκιν. 1915: Στις 18 Φεβρουαρίου η Ρόζα Λούξεμπουργκ μπήκε στις γυναικείες φυλακές του Βερολίνου, όπου και έγραψε τις «Μπροσούρες του Ιουνίου» και πολυάριθμα χρονογραφήματα. Οι μπροσούρες του Ιουνίου δημοσιεύτηκαν σχεδόν συγχρόνως με το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Η Διεθνής», το οποίο αμέσως απαγορεύτηκε.
1916: Την πρώτη Ιανουαρίου η ομάδα «Η Διεθνής» έδωσε συνέντευξη στο Βερολίνο. Στην ομάδα κυριαρχούσαν οι απόψεις της Ρόζας Λούξεμπουργκ. Η ομάδα είναι γνωστή σαν «Σπάρτακος» εξαιτίας του παράνομου περιοδικού «Γράμματα του Σπάρτακου» που εξέδιδε. Τον Φεβρουάριο η Ρόζα Λούξεμπουργκ βγήκε από τη φυλακή. Με την ομάδα Σπάρτακος διοργανώνει μεγάλη διαδήλωση την Πρωτομαγιά στο Βερολίνο εναντίον του πολέμου. Για την διαδήλωση αυτή ο Λύμπνεχτ εξορίζεται για 4 χρόνια και στις 10 Ιουλίου η Ρόζα Λούξεμπουργκ συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Μεταφέρεται από φυλακή σε φυλακή για πολλούς μήνες γράφει πολλά άρθρα για την εφημερίδα «Γράμματα του Σπάρτακου», μεταφράζει του Κορογένκο «Ιστορίες των συγχρόνων μου» και ξαναγράφει την «Ρώσικη επανάσταση».
1918: Στις 8 Νοεμβρίου βγαίνει από την φυλακή. Στις 18 του ίδιου μήνα εκδίδεται η «Κόκκινη σημαία», η εφημερίδα των Σπαρτακιστών. Στις 29 Δεκεμβρίου συνέδριο ιδρυτικό του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας. 1919, 14 Ιανουαρίου: Η Ρόζα Λούξεμπουργκ δημοσιεύει στην «Κόκκινη σημαία» το άρθρο «Η τάξη κυριαρχεί στο Βερολίνο». Στις 15 Ιανουαρίου συλλαμβάνεται και μεταφέρεται στη φυλακή. Κατά την μεταφορά δολοφονείται. Το πτώμα της πετάχτηκε στο ποτάμι και δεν βρέθηκε παρά στις 31 Μαΐου. Στις 13 Ιουνίου ενταφιάζεται στο νεκροταφείο του Βερολίνου.

Απόδοση από τα γερμανικά, από το βιβλίο της Ρόζας Λούξεμπουργκ «SCHRIFTEN ZUR THEORIE DER SPONTANEITAT» (=Κείμενα για μια θεωρία του αυθορμητισμού) Εκδόσεις ROWOHLT, 1970.      

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: