23/2/13

Με εύρος και ισχυρές εικόνες

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΑΪΝΑΣ, Το περιεχόμενο του υπόλοιπου, εκδόσεις Γαβριηλίδης, σελ. 128

Πρωτοεμφανιζόμενος ο Αλέξιος Μάινας, αλλά ούτε νεαρός (γέν. 1976), ούτε πρωτόλειος, με σπουδές φιλοσοφίας και γενικότερο background. Η ποίησή του έντονα αφηγηματική, προτάσσει μια επεξεργασμένη εικονοποιία, ευρίσκεται κατάφορτη εννοιών. 
Δεν υπάρχει παρελθόν
Υπάρχει μονάχα η μνήμη του παρελθόντος.
Δεν υπάρχει μέλλον,
υπάρχει μονάχα ελπίδα και φόβος.
Οι λυρικές εξάρσεις απουσιάζουν, παρά την έντονη λυρικότητα των εικόνων του∙ οι γλωσσικές του επιλογές δεν επενδύουν στην απροσδόκητη λέξη, παρ’ ότι τα ποιήματά του ενσωματώνουν με άνεση μια μεγάλη γκάμα λεκτικού υλικού∙ η «τρισθενής» οργάνωση όλων των ποιημάτων του, δηλαδή τίτλος-μότο-σώμα, δεν ακολουθείται από μια προβλέψιμη αφηγηματική ανέλιξη.
Αναφορές ή διακειμενικές νύξεις απ’ όλο το φάσμα της νεοελληνικής ποίησης, απ’ τον Κάλβο μέχρι τον Λάγιο, επισχολιασμός έργων, μύθων, καλλιτεχνικών πρακτικών, αλλά και διαρκής συνομιλία με το κοινωνικό παρόν, με τόπους και χρόνους και πολιτισμούς. Τα πάντα εισάγονται και θεματοποιούνται ποιητικά, στιγμές καθημερινές ή ζητήματα γενικότερα, η οπτική γωνία αλλάζει συνεχώς, το ύφος διακυμαίνεται, η ένταση επίσης. Συχνή, έως και διαρκής η σύμμειξη πολιτικού και προσωπικού, ιστορικού και αχρονικού, υψιπετούς και ταπεινού.

Όλα αυτά περιγράφουν έναν «αέρα», ένα μεγάλο εύρος, καταγράφουν μια αξιοσημείωτη δυνατότητα, εγείρουν όμως και απαιτήσεις τιθάσευσης, αποστάγματος, διαύγασης.
Αν σου δώσω τις απαντήσεις
θα μου δώσεις την προσδοκία τους;
Μια προσπάθεια οικονομίας είναι προφανής στα ηλεκτρονικά προδημοσιευμένα ποιήματα της δεύτερης συλλογής του, αλλά νομίζω πως κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Οι μεγάλοι αφηγηματικοί διασκελισμοί, που ανακαλούν τον Ρίτσο, δεν χρειάζεται να εγκαταλειφθούν∙ αντίθετα, είναι απαραίτητο να πυκνώσει το υλικό και η ύφανση του λόγου. Ώστε να μην καταλήγει σε μια παράθεση εικόνων, στιγμιοτύπων και εννοιών.
Αποφατική οντολογία

Κούτες ασυνειδήτου.

Κάτι λείπει.
Κρυμμένο κι από τη λέξη
που το δηλώνει,
εκμαγείο του όγκου της μνήμης
που καταλάμβανε,
προφητεία ενός ονόματος
από κοράλλια
κόκκινων μαλλιών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: