18/2/12

Επιτυχή εγκαίνια των «ζωγράφων της Αυγής», σε χαλεπούς καιρούς

Αθρόα ήταν η προσέλευση του κοινού στα εγκαίνια της έκθεσης «12 νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες VI», που διοργανώνει εδώ και έξι χρόνια  η «Αυγή» σε συνεργασία με τον πρώην Πολιτισμικό Οργανισμό και νυν Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας  του Δήμου Αθηναίων, στο Πολιτισμικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».
Πρόκειται για τους 12 νέους δημιουργούς που παρουσιάσαμε, για έναν ακόμη χρόνο, τον καθένα χωριστά, επί ένα συνεχή μήνα, ως «ζωγράφο του μήνα» από τις «Αναγνώσεις». Έχοντας ως απώτερο στόχο την προβολή των μορφοπλαστικών αναζητήσεων που σήμερα γεννιούνται,  μέσα από την αφομοίωση και την υπέρβαση της παράδοσης της τέχνης. 
Υπολογίζεται ότι οι επισκέπτες των εγκαινίων έφτασαν τους 500.

Ανάμεσα σε αυτούς, καθηγητές της ΑΣΚΤ της Αθήνας  που στηρίζουν  από την αρχή το εγχείρημα, όπως οι  Μάριος Σπηλιόπουλος,  Αριστοτέλης Τζάκος, Βίκυ Τσαλαματά, Γιάννης Ψυχοπαίδης, οι υπεύθυνες των εικαστικών, εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων, κυρίες Ελένη Θανάσουλα και Άννα Κολόμβου, η πρώην πρόεδρος του Π.Ο.Δ. Α., κα Άννα Φιλίνη, η νυν πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α, κα Παναγιώτα Ψαράκη, γνωστοί  συλλέκτες, γκαλερίστες, ιστορικοί τέχνης, και φυσικά εικαστικοί και άλλοι καλλιτέχνες.
Ο μεγάλος αριθμός των επισκεπτών  θα μπορούσε να αναχθεί και στο «κυρίαρχο στοιχείο της μαγείας της σύγχρονης τέχνης», το οποίο, καθώς είπε η επιμελήτρια της έκθεσης  και συντάκτρια των «Αναγνώσεων» Λήδα Καζαντζάκη, βρίσκεται στη δύναμη της «κοινωνικής της αντίστασης», αλλά και της «διάνοιξης νέων δρόμων ανάγνωσης και αναγνώρισης του πραγματικού μέσα από την τόλμη των νέων εικαστικών καλλιτεχνών να βουτήξουν στα βαθιά και να αναμετρηθούν με διαφορετικά είδη και ιδιώματα της τέχνης». Επίσης, υπογράμμισε  το γεγονός  ότι «το μοντέρνο γεννήθηκε  και αναπτύχθηκε  σε περιόδους πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών, πριν και μετά και εν μέσω δύο καταστροφικών παγκοσμίων πολέμων». Και τόνισε ταυτόχρονα τη σημασία  της δυνατότητας «μιας ανοιχτής ανάγνωσης του έργου νέων καλλιτεχνών από ένα ευρύτερο κοινό, σε μια πόλη  που δυστυχώς ακόμη και σήμερα διαθέτει ελάχιστους δημόσιους χώρους».    
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθυντής της Αυγής, Νίκος Φίλης, ο οποίος είπε ότι το «εγχείρημα  λαμβάνει μιαν ιδιαίτερη ποιοτική χροιά  σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που σήμερα διανύουμε. Αφενός, γιατί προσφέρεται δωρεάν σε νέους, ακόμα μη καθιερωμένους καλλιτέχνες, ένα δημόσιο βήμα  επικοινωνίας  με το κοινό. Αφετέρου, αναδεικνύεται  η καλλιτεχνική  έκφραση σε μέσο διαλόγου  και δημιουργίας μιας νέας αισθητικής και κοινωνικής συνείδησης».     

Γιάννης Σινιόρογλου- Χωρίς τίτλο

Δεν υπάρχουν σχόλια: