Το ελληνικό ποδόσφαιρο στο Μεσοπόλεμο
Ο Νίκος Κουνενής είναι πεζογράφος
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΕΝΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΡΟΥΜΠΕΛΟΣ, Οι κόκκινοι βαρκάρηδες, εκδόσεις Τόπος, σελ. 197
Ιστορικό φόντο της πρωτότυπης και συναρπαστικής αυτής νουβέλας (με έντονα στοιχεία μαρτυρίας) του Θανάση Σκρουμπέλου είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο της περιόδου του μεσοπολέμου. Παρακολουθώντας μέσα από δημοσιεύματα αυτής της εποχής την ασίγαστη –και συνεχιζόμενη μέχρι τις μέρες μας- κόντρα μεταξύ των ομάδων και των ενώσεων οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναικού, ο συγγραφέας εστιάζει το ενδιαφέρον του στις ταξικές συνδηλώσεις που χρωμάτιζαν τότε αυτή την αντιπαλότητα, (φτωχοί χειρώνακτες και στη μεγάλη πλειονότητά τους αριστεροί οι κόκκινοι «βαρκάρηδες», αστοί οι πράσινοι «φρουφρούδες»).
Ο δημοσιογράφος-ήρωας του βιβλίου αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο μια αληθινή ιστορία: τον σφοδρό έρωτα που γεννιέται αιφνιδίως μεταξύ ενός εργάτη, φανατικού οπαδού του Ολυμπιακού και μέλους της «κόκκινης πρόγκας», και της πλούσιας και πανέμορφης αδελφής του αρχηγού της «πράσινης πρόγκας». (Οι ενώσεις των φιλάθλων ονομάζονταν με αυτό τον τρόπο επειδή «πρόγκαραν» εντός και εκτός γηπέδου τους αντιπάλους τους).
Ενισχύοντας την αφήγηση με την παράθεση μεγάλου αριθμού σχετικών ντοκουμέντων (άρθρα και ρεπορτάζ από τον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, συνεντεύξεις, φωτογραφίες, σκίτσα κ.λπ), ο συγγραφέας επιτυγχάνει μια οιονεί κινηματογραφική αναπαράσταση της εποχής και μας παρουσιάζει με γοητευτικό τρόπο την ιστορία των υπαρκτών ηρώων του και τον απρόσμενα τραγικό τρόπο με τον οποίο αυτή έκλεισε.
Η επιλογή των ντοκουμέντων (ανάμεσά τους και μερικά με ξεχωριστό ενδιαφέρον από την άποψη της έκφρασης της ψυχολογίας των φιλάθλων εκείνων των καιρών, όπως η απολαυστικότατη, παιγνιώδης και άκρως ειρωνική, συνέντευξη του «Κοκού», αρχηγού της «κόκκινης πρόγκας») είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη και συμβάλλει υποδειγματικά στην τοιχογράφηση της εποχής και τη λογοτεχνική σάρκωση των ηρώων. Τα επεισόδια μεταξύ των αντίπαλων οπαδών δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις βίαιες συμπλοκές των σύγχρονων «χούλιγκανς», δεν απουσιάζουν ωστόσο και οι στιγμές μεγαλόψυχων συμπεριφορών ανάμεσά τους, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο στις μέρες μας.
Το μικρό απόσπασμα από εφημερίδα αυτής της περιόδου που ακολουθεί, μας δίνει μια ιδέα σχετικά με την εντυπωσιακή πολιτικοποίηση που χαρακτήριζε τότε το ελληνικό ποδόσφαιρο.
ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΣ- ΛΑΙΛΑΨ 3-1. Μετά τον αγώνα Ηρακλέους και Εργατικού Αστέρος συναντήθηκαν οι ομάδες Προλετάριος -Λαίλαψ. Όλοι οι προλετάριοι θα παρηγορηθούν με την νίκην της ομάδος τους μετά την πανωλεθρίαν του συντρόφου των Εργατικού Αστέρος. Η δε «Νεολαία» (…) θα βρήκε την ευκαιρία να γράψη για την πρόοδο του «κόκκινου αθλητισμού» και να καταφερθεί κατά του αστικού τοιούτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου