9/10/10

Ένα βιβλίο, μια σκέψη

Ροδούλα Ζορμπά, Ελένη Καρακατσάνη, Ελευθερία Μπαφαλούκα, Έλσα Παντοπούλου, Κίρκη Ραφαηλίδου, Ρόη Σκάρα, «7.30 στην οδό Μασσαλίας», εκδόσεις Οσελότος, σελ. 160

Πρωτόλεια στο σύνολό τους τα σύντομα διηγήματα που αποτελούν την ομαδική αυτή συλλογή, «συνομιλούν» μεταξύ τους συγκροτώντας ένα δίκτυο σκέψεων, εικόνων και στιγμών των έξι συμμετεχουσών συγγραφέων, νέων γυναικών στο σύνολό τους. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα συλλογική -ή καλύτερα «διατομική»- κατάθεση μιας συνεργατικής παρέας γυναικών πεζογράφων που, όπως μας πληροφορεί και το οπισθόφυλλο του βιβλίου, «γράφει και συγγράφει στο ισόγειο της οδού Μασσαλίας». Η κατάθεση κάθε μιας εκ των συγγραφέων αποτελεί και μια μικρή προσωπική συλλογή, αποτελούμενη από τέσσερα ή πέντε διηγήματα.
Σε αντίθεση με τις συνήθως κουρασμένες -καθ’ ότι κατά παραγγελίαν συγκροτούμενες- ομαδικές συλλογές διηγημάτων ορισμένων ήδη καταξιωμένων δημιουργών, η ανά χείρας ομαδική προσπάθεια χαρακτηρίζεται στο σύνολό της από αφηγηματική φρεσκάδα, ποικιλία ύφους και έμμεση, πλην σαφή, διάθεση διαλόγου. Η θεματολογία ποικίλει, το ίδιο και οι ειδολογικές κατηγοριοποιήσεις, που ξεκινούν από παραδοσιακές μορφές και φτάνουν μέχρι την επιστημονική φαντασία. Αν και στον τομέα της συνοχής η συλλογή αντιμετωπίζει κάποια εμφανή, και μάλλον αναπόφευκτα, προβλήματα, ο ενθουσιασμός της πρώτης προσπάθειας είναι ευδιάκριτος και προσθέτει την πινελιά του στο τελικό, αρκετά ενδιαφέρον και γοητευτικό, αποτέλεσμα.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΕΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: