2/10/10

Πολιτικοί στη ιστορία της Νάξου

ΝΙΚΟΥ ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗ, Νεότερη ιστορία της Νάξου 1800-2000, τόμος Α’, Οι Πολιτικοί, σελ. 430

ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΦΑΤΟΥΡΟΥ

Σημαντική στιγμή για τη ναξιακή βιβλιογραφία αποτελεί αυτή η έκδοση του βιβλίου του φιλολόγου και πρώην βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Λεβογιάννη. Στο βιβλίο βιογραφούνται 47 νάξιοι και 11 παριανοί, εν πολλοίς άγνωστοι πολιτικοί, που εκπροσώπησαν την Επαρχία Παροναξίας και το Νομό Κυκλάδων κατά το 19ο και 20ό αιώνα, δίπλα σε προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα.
Το ταξίδι στο χρόνο και στα πρόσωπα ξεκινά από την επανάσταση του 1821, με την περιγραφή των συνθηκών που επικρατούν στις Κυκλάδες, συνεχίζει με τους νάξιους εκπροσώπους στις Εθνοσυνελεύσεις, τους βουλευτές, την πρωθυπουργία του Π. Πρωτοπαπαδάκη, και ολοκληρώνεται με ιδιαίτερη αναφορά σε ολόκληρο το τελευταίο κεφάλαιο στην αντιστασιακή δράση των αγωνιστών Μανώλη Γλέζου και Νικηφόρου Μανδηλαρά.
Το βιβλίο, εκτός από την βιογραφία των προσώπων, συμπληρώνουν εικόνες, πίνακες, δημοσιεύματα του τοπικού κυρίως Τύπου, ντοκουμέντα και σχόλια εμπεριστατωμένα και ποικιλοτρόπως τεκμηριωμένα. Όλα αυτά αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς καλούμαστε να τα διαβάσουμε μέσα από την οπτική ενός πρώην βουλευτή, που με την παρουσία του για δύο περίπου δεκαετίες στο ελληνικό Κοινοβούλιο συνέβαλε άμεσα με τη δράση και το έργο του στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας των νησιών μας. Το βιβλίο αποτελεί ένα εμπεριστατωμένο και χρήσιμο εργαλείο, που θα δώσει τροφή για περαιτέρω έρευνα σε ένα χώρο που μέχρι τώρα η όποια ενασχόληση είχε αποσπασματικό χαρακτήρα.
Με ενδιαφέρον αναμένουμε το δεύτερο τόμο που, όπως αναφέρει ο συγγραφέας στο προλογικό του σημείωμα, θα παρουσιάζει τα γεγονότα που συνέβησαν την περίοδο αυτή στη Νάξο, καθώς και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σε διάφορους τομείς του δημόσιου βίου, πλην της πολιτικής.

Ο Στάθης Φατούρος είναι φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια: