24/9/10

Η γειτονιά μας, μια μεγάλη αγκαλιά

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΡΙΓΑΖΗ

«Η γειτονιά μας, μια μεγάλη αγκαλιά» τιτλοφορείται το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα και τις εκδόσεις «Θαλασσί». Πρόκειται για ένα βιβλίο που αποτελείται από δέκα διηγήματα. Δέκα ιστορίες που περιγράφουν διαφορετικές περιόδους και διαφορετικές εμπειρίες. Εμπειρίες ανθρώπων που έχουν περάσει ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής τους στον Βύρωνα.
Διαβάζοντας αυτά τα δέκα βιωματικά κείμενα, αυτό που σκέφθηκα είναι πόσα πολλά έχουμε να μάθουμε οι νέοι του Βύρωνα για την ιστορία του τόπου μας αλλά και πόσα να διδαχθούμε από αυτήν. Και ίσως αυτός να ήταν και ο σκοπός του βιβλίου. Άλλωστε, η έκδοση του βιβλίου ήταν ιδέα ενός εκπαιδευτικού. Του γνωστού βυρωνιώτη φιλόλογου και στιχουργού Ηλία Κατσούλη, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή πριν από δύο χρόνια. Υπάρχει, άραγε, καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τη μνήμη ενός ανθρώπου με μεγάλο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο που οι στίχοι του τραγουδήθηκαν από κορυφαίους ερμηνευτές και θα μας συντροφεύουν στην καθημερινότητά μας για πολύ καιρό ακόμα;
Ας αναφέρουμε όμως τα δέκα κείμενα και τους συγγραφείς τους: «Στάλκερ του Βύρωνα» από τον Κώστα Καλημέρη, «Μαγνησίας 69» από την Σύσση Καπλάνη, «Ο Πρόσφυγας» από τον Θόδωρο Καρζή, «Από τη Σμύρνη στο Βύρωνα» από τον Βασίλη Κολοβό, «Το κορίτσι της γειτονιάς μου» από τον Θανάση Μπαλοδήμα, «Της προσφυγιάς παράπονο» από την Σοφία Ντούρου, «Καρλ Λούντβιχ» από την Πασχαλία Τραυλού, «Έγκλημα στον Υμηττό» από τον Πάνο Τριγάζη, «Σαλταδόροι του Βύρωνα» από τον Ξενοφώντα Φιλέρη. Όπως βλέπετε, η ιστορία του δήμου μας είναι έκδηλη ακόμα και μέσα από τους τίτλους των διηγημάτων του βιβλίου.
Πώς θα σας φαινόταν να το χάριζε ο Δήμος Βύρωνα στα σχολεία;

Ο Νίκος Τριγάζης είναι τελειόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: