19/6/10

Ένα βιβλίο, μια σκέψη

ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΥΡΛΗΣ, Το ελληνικό Ποπ Ροκ 60’ς-70’ς, εκδόσεις Δωδώνη, σελ. 108

Πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει περισσότερο συναισθηματική αξία, παρά είναι μια μελέτη του συγκεκριμένου μουσικού ρεύματος και της εποχής. O τίτλος θα μπορούσε να είναι πιο ακριβής και να διατυπωνόταν ως «Συγκροτήματα και τραγουδιστές των 60’ς και των 70’ς», καθώς ο συγγραφέας παραθέτει σύντομα εργοβιογραφικά σημειώματα συγκροτημάτων, τραγουδιστών και τραγουδοποιών εκείνης της εποχής.
Στην ουσία, είναι ένα προσωπικό λεξικό, που δεν ακολουθεί την αλφαβητική σειρά στην παράθεση των σημειωμάτων του και συνδυάζει τη φιλολογική αντίληψη με τα ενημερωτικά σχόλια για μια ραδιοφωνική εκπομπή. Για τα συγκροτήματα διαβάζουμε ποιοι τα αποτελούσαν και τι όργανο έπαιζαν, πότε δημιουργήθηκαν, πότε κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο, ποια τραγούδια τους έγιναν επιτυχίες, πότε διαλύθηκαν και, αντιστοίχως, το ίδιο συμβαίνει και για τους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς. Υπάρχουν επίσης ασπρόμαυρες φωτογραφίες, σε μικρές όμως διαστάσεις, που δίνουν μια ιδέα από το κλίμα της εποχής.
Σε κάθε περίπτωση, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα μικρό έναυσμα για όσους δεν ξέρουν πολλά για εκείνη την μουσική και θα ήθελαν από κάπου να αρχίσουν να μαθαίνουν. Λείπουν ωστόσο κάποιες πληροφορίες όπως ότι στους «Αphrodite’s Child» και στο επιτυχημένο «666» συμμετείχε και η Ειρήνη Παππά, ότι η «Φίνος Φιλμ» είχε προσπαθήσει να εντάξει το ποπ και ροκ της εποχής στο σινεμά, ότι το περιοδικό «Μουσικοί Ρυθμοί» επηρέασε πολύ την μουσική εκείνης της εποχής, γιατί στις δεκαετίες του ’60 και ‘70 δεν υπήρχε «ελεύθερο ραδιόφωνο». Τέλος, το βιβλίο δεν αναφέρει τον ρόλο, θετικό και αρνητικό, που διαδραμάτισε εκείνη την εποχή ο Νίκος Μαστοράκης, ενώ για την λογοκρισία της χούντας αναφέρει μόνο την περίπτωση του «Εξαδάχτυλου» και του Λογαρίδη. Το lay-out του βιβλίου δίνει την αίσθηση ενός ροκ εφηβικού λευκώματος που προορίζεται για συλλέκτες.

ΒΙΒΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ-ΠΟΝΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: