27/2/10

Η ευθύνη των διανοουμένων

Το ζήτημα της απόλυσης του συνδικαλιστή Νίκου Παλαιστίδη, από τις εκδόσεις Άγρα, δεν είναι πλέον μόνο ένα ζήτημα εργασιακό, στο οποίο η στάση μας ήταν και είναι δεδομένη: είμαστε με την πλευρά του εργαζόμενου και όχι με αυτή της εργοδοσίας.

Τώρα πλέον, όμως, με τόσες δημόσιες παρεμβάσεις, κατέληξε να γίνει και ζήτημα της στάσης των διανοουμένων, στάση η οποία επιπλήττεται από πολλούς.

Μόνο που οι διανοούμενοι δεν είναι μια συμπαγής κοινωνική κατηγορία, με δομές και εκπροσώπους, αλλά ο καθένας κρίνεται με τα έργα του και τη στάση του.

Είναι δε βέβαιο, πως υπάρχουν και άλλοι, πολλοί περισσότεροι διανοούμενοι σε αυτή τη χώρα, που, ως αριστεροί, θεωρούν αυτονόητη τη συμπαράταξή τους με τον απολυμένο συνδικαλιστή Νίκο Παλαιστίδη.

Καθ’ όσον λοιπόν μας αφορά, και βεβαίως μας αφορά, ζητάμε να ανακληθεί η απόλυσή του.

Η σύνταξη των «Αναγνώσεων» της Αυγής
Κώστας Βούλγαρης, Κώστας Γαβρόγλου, Λήδα Καζαντζάκη, Μάρθα Πύλια, Άλκης Ρήγος

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Πολύ καλή παρέμβαση, αλλά μήπως μπορείτε να δημοσιεύσετε την ανοιχτή επιστολή προς Άγρα που υπογράφουν 40+ διανοούμενοι; Έτσι, για να μην υπάρχει μόνο η άποψη της Άγρας, αλλά και μια διαφορετική που προσπαθεί να υπερασπίσει τον αδύνατο. Σημειώστε ότι η επιστολή αυτή, που υπερασπίζεται τον απολυμένο Ν.Παλαιστίδη, δεν έχει δημοσιευθεί ΠΟΥΘΕΝΑ. (Θα κάνετε παγκόσμια πρώτη!)

Είναι κρίμα...

Η επιστολή με τις υπογραφές δημοσιεύεται στη σελίδα συμπαράστασης στον απολυμένο:
http://apolysiagra.wordpress.com/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%89-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B7/a%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CF%8C%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%AC%CE%B3%CF%81/

Συλλογή υπογραφών συνεχίζεται εδώ
https://creator.zoho.com/greekingreece.gr/apolysiagra#

Ανώνυμος είπε...

Πανεπιστημιακοί υπέρ της άμεσης επαναπρόσληψης του Ντίνου Παλαιστίδη

Οι πανεπιστημιακοί που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θέλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο Ντίνο Παλαιστίδη. Γνωρίζουμε το ήθος, την αγωνιστικότητα και την ανιδιοτέλεια με την οποία στρατεύεται στην υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η απόλυσή του αποτελεί πράξη άδικη, ιδίως όταν έρχεται σε απάντηση της διεκδίκησης νόμιμων εργατικών δικαιωμάτων.

Εκτιμούμε ότι σε τέτοιες συγκυρίες ο κόσμος των γραμμάτων, της επιστήμης και των τεχνών πρέπει να αποδεικνύει έμπρακτα τη στράτευσή του στο πλευρό των εργαζομένων και των συλλογικών μορφών οργάνωσής τους. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο χώρο του βιβλίου – χάρτου και του σωματείου τους δεν αποτελούν ούτε συκοφάντηση των εκδόσεων Άγρα, ούτε διασυρμό τους, αλλά το μόνο δρόμο για να αντισταθούν στην εργοδοτική αυθαιρεσία και να αγωνιστούν ενάντια σε μια άδικη απόλυση.

Συντασσόμαστε έτσι και εμείς με το αίτημα της άμεσης επαναπρόσληψης του Ντίνου Παλαιστίδη και της πλήρους κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο χώρο του βιβλίου.

Θανάσης Αλεξίου Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Λάζαρος Απέκης ΕΜΠ

Αριστείδης Αραγεώργης ΕΜΠ

Δημήτρης Αναστασίου Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Φωτεινή Βάκη Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Κώστας Γαβρόγλου Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γρηγόρης Γεροτζιάφας Faculté de Medecine Université Pierre et Maris Curie (Paris VI)

Στράτος Γεωργούλας Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Γιώργος Γρόλλιος Α.Π.Θ.

Μανόλης Δαφέρμος Πανεπιστήμιο Κρήτης

Δήμος Δριβαλιάρης Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Τίνα Ζορμπαλά Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Γιώργος Κάργας Γεωπονικό

Γιώργος Λιοδάκης Πολυτεχνείο Κρήτης

Γιάννης Μαΐστρος ΕΜΠ

Λεωνίδας Μαρούδας Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Θόδωρος Μιχαλακόπουλος ΕΜΠ

Θέμης Μπόκαρης Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μωυσής Μπουντουρίδης Πανεπιστήμιο Πατρών

Δημήτρης Πατέλης Πολυτεχνείο Κρήτης

Τάκης Πολίτης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σπύρος Σακελλαρόπουλος Πάντειο Πανεπιστήμιο

Σταύρος Σταυρίδης ΕΜΠ

Παναγιώτης Σωτήρης Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Δημήτρης Σωτηρόπουλος Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ξένια Χρυσοχόου Πάντειο Πανεπιστήμιο
Μιχάλης Ψημίτης Πανεπιστήμιο Αιγαίου