19/3/17

Ο ζωγράφος του μήνα



Ο ζωγράφος του Μαρτίου είναι ο Ηλίας Σιψάς. Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Πέραμα. Σπούδασε σχεδιασμό επίπλου (2001- 2003), μαρμαροτεχνία στο Προπαρασκευαστικό Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου της Τήνου (2005-2008) και γλυπτική στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (2008-2016) με δάσκαλο τον Γιώργο Λάππα. Ενδιάμεσα 2012) φοίτησε με το Πρόγραμμα Εράσμους στην «Artez Academy for the Arts-Zwolle» της Ολλανδίας, στον τομέα του ψηφιακού βίντεο. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ειδικός τεχνίτης στα πλαίσια αναστηλωτικών, αρχαιολογικών έργων συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων του ΥΠΠΟ και άλλων πολιτισμικών φορέων ανά την Ελλάδα.
Έχει συμμετάσχει σε ποικίλες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως οι «Έργο-Τάξη-Μηδέν», στα Κεντρικά Γραφεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ της Αθήνας (2007), «Ίχνη», στο «Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού», στην Τήνο (2008),το «1ο moving frames festival», στη Μυτιλήνη και το «Why cinema now?»,στο 50ο Φεστιβάλ Κιν/γράφου Θεσσαλονίκης - ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης (2009), η «Καθαρή Τέχνη», στα Πρώην Δημοτικά Σφαγεία του Ταύρου και το «2ο moving frames festival», στο Γενί Τζαμί της Μυτιλήνης(2010), η «Εικονο-ποίηση», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η «Αρχηγοί, Ζώα και Εργαλεία», στην γκαλερί Καππάτος και η «Μεγάλη Καραμέλα», στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (2011),τα «Πορτραίτα μέσα από το φωτογραφικό φακό», στον χώρο πολιτισμού «κλέφτες», στην Αθήνα (2013), «Η ποιητική της Χίου», στα Οθωμανικά Λουτρά της Χίου, το «10ο  Athens Videoart Festival» και «Η πόλη απ΄την Ακρόπολη - Τρεις γλύπτες κοιτούν την Αθήνα», στην γκαλερί έκφραση-γιάννα γραμματοπούλου (2014), η «The eye and the finger», στην Cartebianca Arles,στην Αρλ, και η «Magic Carpet Ride», στην γκαλερί έκφραση-γιάννα γραμματοπούλου (2015), «Ο κήπος των γλυπτών», στην Ιταλική Πρεσβεία της Αθήνας, το «Corpus Isola», στο Βουβάλειο Παρθεναγωγείο - Πόθια της Καλύμνου και το residency για το «Βραβείο Γ. Λάππα» από την Ευρωπαϊκοί Βωξίτες ΑΕ, στη Φωκίδα(2016), η «Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών - Στοart ΚΟΡΑΗ - διαγωνισμός τελειοφοίτων της ΑΣΚΤ», στη Στοart της Εθνικής Ασφαλιστικής (2017).

Ο Ηλίας Σιψάς μεταμορφώνει στο έργο του το καθημερινό σε φαντασιακό. Εκκινεί από την αρτε πόβερα και τα «φτηνά» υλικά της, για να μετασχηματίσει οικεία αντικείμενα σε ανοίκεια γλυπτά. Προχωρεί πάνω στα βήματα ριζοσπαστικών εκφραστών του φωτορεαλισμού, όπως ο Γκέρχαρντ Ρίχτερ, για να μετατρέψει τα κοινά, αναμνηστικά μας στιγμιότυπα με τη βοήθεια των τεχνικών της αναλογικής φωτογραφίας αλλά και της ψηφιακής της εξέλιξης σε ου-τοπικές σκηνές του πραγματικού. Το γύψινο παπάκι, που εγκλωβίζει μέσα στην παλιά φοντανιέρα και συντήκει μαζί της στο φούρνο κεραμικής ή το τυπωμένο σε χαρτί αεροπλανάκι, που τοποθετεί μέσα σε μια γυάλινη γυάλα μαζί με ένα στουπί, μεταλλάσσονται υπό την επήρεια του φωτός σε τρυφερά και τραυματισμένα, τρομακτικά  πλάσματα. Οι κατασκευές από ξύλο, που θυμίζουν παρατηρητήρια κυνηγών, όπου ενσωματώνει φωτογραφικές διαφάνειες, οδηγούν το θεατή σε μια πραγματικότητα εικονική, σχεδόν οργουελική. Οι φωτογραφίες των προσώπων που παραμορφώνει με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, αποτυπώνοντας πάνω στα χαρακτηριστικά τους εργαλεία ή παρεμβάλλοντας ανάμεσα στα παγωμένα χαμόγελα των γυναικών που πίνουν τον καφέ τους την σκιά ενός τρομαγμένου πουλιού ανατρέπουν το συνήθη τρόπο της συμβατικής αντίληψης του κόσμου. Ο Ηλίας Σιψάς μας προτρέπει μέσα από τον αέναο πειραματισμό της δουλειάς τους να διαρρήξουμε τα στεγανά της τέχνης και της ζωής.

ΛΗΔΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: