25/2/17

Παρουσίες

Αυτή η σειρά έχει κάποια κοινά στοιχεία με ένα μέρος της παλιότερης δουλειάς μου, που είχε θέμα το ανθρώπινο πρόσωπο. Πάνε χρόνια που προσπαθώ να εξερευνήσω αυτό το συναρπαστικό "τοπίο", που φαίνεται τόσο οικείο, αλλά κατά βάθος παραμένει άγνωστο. Αναζητώ τα μυστικά που κρύβονται στα σχήματα, τα χρώματα και τις δομές ενός προσώπου, όχι στην περιστασιακή έκφραση των συναισθημάτων.
Το γυναικείο πρόσωπο έχει, για μένα, πιο πολλά τέτοια μυστικά, είναι πιο σύνθετο και πιο γοητευτικό. Γι' αυτό προτιμώ να ζωγραφίζω γυναίκες. Αληθινές, καθημερινές γυναίκες, ούτε πολύ ωραίες ούτε πολύ άσχημες, ούτε πολύ μικρές ούτε πολύ μεγάλες. Δεν με ενδιαφέρει και δεν με συγκινεί η τρέχουσα καταναλωτική και καταναλώσιμη εικόνα της γυναίκας.
Δουλεύω πάντα, από την αρχή ώς το τέλος, "απέναντι στο μοντέλο", σε άμεση οπτική επαφή με το πρόσωπο, με σταθερό φωτισμό, ώστε να μπορώ να μελετήσω όσο γίνεται πιο πειθαρχημένα τη μορφή του μοντέλου και να την καταγράψω με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Δεν πρόκειται για "φωτογραφική" αποτύπωση κάποιων ατομικών χαρακτηριστικών, αλλά μια ζωγραφική μεταφορά μιας ζωντανής παρουσίας, μιας πραγματικότητας με σάρκα και οστά.
Ζωγραφίζω πραγματικά πρόσωπα και σώματα γυναικών, όπως ακριβώς τα βλέπω μέσα στο εργαστήριό μου. Τα μοντέλα μου είναι οικονομικές μετανάστριες, ένα μάλλον τυχαίο γεγονός, που αφορά γενικότερα τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα και, αναγκαστικά, ενσωματώνεται στην ανθρώπινη παρουσία αυτών των γυναικών. Είναι ένα επιπλέον στοιχείο της δικής τους πραγματικότητας, σαν ένα ακόμα χαρακτηριστικό του προσώπου ή του σώματός τους. Κι αυτό, όπως όλα τα άλλα επί μέρους στοιχεία, εντάσσεται στη συνολική τους εικόνα, την καθαυτό παρουσία τους, που πρέπει να μεταφερθεί στη ζωγραφική. Η δική μου προσπάθεια είναι να βρω τα εικαστικά μέσα που θα αποδίδουν αυτή τη σύνθετη ανθρώπινη πραγματικότητα χωρίς τεχνητές εξάρσεις και μόνο με τη γλώσσα της ζωγραφικής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΛΑΒΑΝΙΔΗΣ

Από τον πρόλογό του στον κατάλογο της έκθεσής του με τον τίτλο «Παρουσίες», στη γκαλερί «Νέες μορφές», το 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: