18/12/16

Λέξεις και Χορός

Το Κέντρο Χορού και Έρευνας Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν, στον Βύρωνα, και ειδικότερα η καλλιτεχνική του επιτροπή, σχεδίασαν ένα πρόγραμμα με τίτλο "Βιβλία που Χορεύουν". Απώτερος σκοπός η δημιουργία εκδηλώσεων οι οποίες σκοπεύουν να αναδείξουν μέσα στο καμίνι της εσωτερικής ύπαρξης το παιχνίδι στο πεδίο των λέξεων και του σώματος. Όπως λέει ο Jean Tardieu "ξαναγεννάμε εμείς οι ίδιοι τις λέξεις, αμφίβολες σαν έργο των χεριών μας, και βλέπουμε μέσα στη φθορά τους, μέσα στην απέραντη οκνηρία τους, κάτι απ’ το φως ή το σκοτάδι που κωπηλατεί εντός μας αδιάκοπα".
Αυτά τα βιβλία, νομάδες που ψάχνουν μια όαση, ανιχνεύουν τον χορό μέσα στον χώρο, την κίνηση μέσα στις συναντήσεις, την έρευνα, που είναι η ίδια ένα πεδίο έμπνευσης, την ανακτημένη μνήμη, ένα κάθε φορά επίλογο για νέα αρχή και την ποιητική δράση μέσα στην πόλη.
Αυτός ο θεματικός κύκλος περιλαμβάνει δράσεις λόγου και κίνησης οι οποίες απευθύνονται σε όλη την χορευτική κοινότητα, χορογράφους, παιδαγωγούς, σπουδαστές όλων των ηλικιών, γονείς και φίλους, ακόμα και πολίτες της γειτονιάς γύρω απ’ το Κέντρο Σύγχρονου Χορού Ισιδώρας Ντάνκαν.
Στις 22 Δεκέμβρη, λοιπόν, στις 6.30 το απόγευμα, ο θεματικός κύκλος "Βιβλία που χορεύουν" αρχίζει με την παρουσίαση του βιβλίου της Στέλλας Μιχαηλίδη "Ιζαντόρα Ντακ" (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο), ένα παραμύθι του οποίου τα σχέδια έκανε ο σπουδαίος σκηνογράφος Απόστολος Βέττας, (προσχέδιά του θα εκτεθούν στον χώρο της εκδήλωσης),ενώ σπουδαστές και σπουδάστριες της σχολής θα παρουσιάσουν χορευτικό δρώμενο υπό την διδασκαλία της Όλγας Σπυράκη και του Κώστα Τσούκα.
Θα διαβάσει αποσπάσματα η γνωστή ηθοποιός Κάτια Γέρου και θα συνοδέψει στο πιάνο ο Αιμίλιος Πολίτης συνθέσεις του Κώστα Βόμβολου που θα ερμηνεύσει η Εύη Μάζη.
Την εκδήλωση που στηρίζει ο Δήμος Βύρωνα, θα χαιρετίσει ο πρόεδρος του Κέντρου Γιώργος Αρβανίτης, ενώ θα μιλήσει η συγγραφέας και σκηνοθέτης Στέλλα Μιχαηλίδου καθώς και η Πηνελόπη Ηλιάσκου, υπεύθυνη καλλιτεχνικών προγραμμάτων. Συντονίζει ο Κώστας Καλημέρης, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής.

Τα βιβλία που χορεύουν είναι μια απόπειρα να βρεθεί η φωνή μέσα απ' το σώμα, όπως και η κίνηση μέσα απ' το γέννημα του ρυθμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: