24/4/16

Το έδαφος

Η έκδοση Το Έδαφος αποτελεί το πρώτο τεύχος του επιμελητικού project Radical Reading. Τα τεύχη είναι μια εκδοτική σειρά η οποία θα ασχοληθεί με θεωρητικά κυρίως ζητήματα, ή με ζητήματα που βρίσκονται στην τομή μεταξύ θεωρητικού στοχασμού και πρακτικής.
Το Έδαφος συνιστά το υλικό ίχνος ενός εκτεταμένου διαλόγου που αναπτύξαμε μέσα στο διάστημα ενός χρόνου με τον ομότιμο καθηγητή του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Φίλιππο Ωραιόπουλο. Σε αυτό το διάστημα εργαστήκαμε με ρυθμό οργανικό και βραδύ, δηλαδή στον χρόνο μιας εσωτερικής κατανόησης και ενός ελιγμού μη βιαστικού, μιας φυσικής προσαρμοστικότητας που είναι απαραίτητη για την κατασκευή ενός κοινού λεξιλογίου και την κατοίκηση ενός κοινού νοηματικού τόπου που, ναι μεν προτάθηκε από εμάς, προσδιορίστηκε όμως τελικά από τον Φίλιππο και τους δικούς του συλλογισμούς.
Η έκδοση που δημιουργήσαμε είναι δίγλωσση και περιέχει το κείμενο Το Έδαφος ως "πρωταρχική ύλη" που γράφτηκε από τον Ωραιόπουλο ύστερα από μια σειρά συναντήσεων που πραγματοποιήσαμε σταδιακά, σε απόσταση κάποιων μηνών μεταξύ τους, στην Αθήνα και το Πήλιο. Το κείμενο πλαισιώνεται από ένα εκτενές παράρτημα βιβλιογραφικών αναφορών, οι οποίες ενθέτονται σε αποσπασματική μορφή στο έντυπο, με τη μορφή μιας σειράς δισέλιδων παραθεμάτων, ώστε να αποδοθεί η υλική υφή των κειμένων από τα οποία άντλησε ο συγγραφέας και τα οποία συγκρότησαν τον θεωρητικό οδηγό της συζήτησής μας.

Φίλιππος Ωραιόπουλος και οι επιμελητές του Radical Reading, Ευαγγελία Λεδάκη και Πέτρος Μώρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: