2/8/15

Ύφεση, φτώχεια, κοινωνικοί ποιητές

Μανδραγόρας, τχ. 52
Με τρία αφιερώματα κυκλοφορεί το καινούριο τεύχος του περιοδικού. Το πρώτο αφιέρωμα μας πηγαίνει στην Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ, και στα ποιήματα που τη μίλησαν. Μία, ακόμα και σήμερα, αθέατη, για την από ’δω όχθη του Ατλαντικού, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα όψη της αμερικάνικης κοινωνίας.
Επίσης, ένα αφιέρωμα στη σημερινή φτώχεια,  όπου συμμετέχουν καλλιτέχνες και συγγραφείς, (μεταξύ άλλων Νένα Βενετσάνου, Γιάγκος Ανδρεάδης, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Πέπη Ρηγοπούλου).  Κείμενα συγχρονικά και δραστικά, αποτυπώνουν την ένταση της ιστορικής στιγμής.
Τέλος, ένα αφιέρωμα που επικεντρώνει στους κοινωνικούς ποιητές της πρώτης μεσοπολεμικής δεκαετίας (Καρυωτάκης, Πολυδούρη, Ουράνης, Λαπαθιώτης, Φιλύρας, Άγρας), παρ’ ότι αφ’ ενός ο χαρακτηρισμός είναι εξόχως διασταλτικός, ενώ, αφ’ ετέρου, η επιλογή των όντως κοινωνικών ποιητών ελλιπής (με αυτά τα περιγραφικά, συγκρατούμαι, για να είμαι επιεικώς αδιάφορος, απέναντι στην παροιμιώδη αγραμματοσύνη των αρθρογράφων –τόσες εκδόσεις κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία, δεν έκαναν τον κόπο να τις ξεφυλλίσουν;).
Αλλά αυτά συμβαίνουν, σε όλα τα λογοτεχνικά περιοδικά, όλο και συχνότερα πια. Η ανισότητα της ύλης είναι πλέον ο κανόνας. Σημασία όμως έχει η ίδια η συνθήκη «λογοτεχνικό περιοδικό», την οποία ο Μανδραγόρας υπηρετεί, με αξιοσημείωτη επιμονή και συνέχεια, δίνοντας απλόχερα το βήμα του δημόσιου λόγου. Ας το σεβαστούν, όλοι όσοι το αξιοποιούν.
Κ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: