30/8/14

Παλαιστινιακή ποίηση αντίστασης

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΤΡΙΓΑΖΗ

Κώστας Χριστόπουλος, Index, εγκατάσταση, μανουάλι και κάλυκες

Τις τελευταίες εβδομάδες που η πολύπαθη Γάζα υπέστη νέα πολυαίμακτη ισραηλινή επίθεση, θυμηθήκαμε και τους ιστορικούς πολιτιστικούς δεσμούς των λαών της Ελλάδας και της Παλαιστίνης. Θυμηθήκαμε επίσης, και κορυφαίους ισραηλινούς ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης που έχουν υψώσει την φωνή τους κατά της ισραηλινής κατοχής των αραβικών εδαφών μετά τον πόλεμο των «έξι ημερών» του 1967.
Όπως είναι γνωστό, ο εθνικός ποιητής της Παλεστίνης, Μαχμούντ Νταρουίς υπήρξε στενός φίλος του δικού μας μεγάλου ποιητή της ειρήνης, Γιάννη Ρίτσου. Ο Γ. Ρίτσος είχε αφιερώσει στον Νταρουίς και ποιήματα που είχε γράψει για τη μαχόμενη Παλαιστίνη.
Η ποίηση του Μαχμούντ Νταρουίς διαβαζόταν από τον ίδιο σε μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις στα παλαιστινιακά κατεχόμενα. Σε συνέντευξη του, στις 18 Φεβρουαρίου 2006, ο Μαχμούντ Νταρουίς δήλωνε: «Φοβάμαι μήπως ο περιβόητος πόλεμος των πολιτισμών έχει αρχίσει, αλλά με πρωταγωνιστές του φανατικούς κάθε στρατοπέδου.»  Αυτό που έλεγε τότε ο Παλαιστίνιος ποιητής συμβαίνει σήμερα με άκρως ανησυχητικό τρόπο στην Μ. Ανατολή και ιδιαίτερα στο πολύπαθο Ιράκ, στη Λιβύη αλλά και στην Παλαιστίνη. Στην ίδια συνέντευξη ο Μαχμούντ Νταρουίς δήλωνε: «Το να γράψει κανείς ένα ερωτικό ποίημα υπό κατοχή, είναι μορφή αντίστασης… Η ελπίδα είναι η ανίατη ασθένια των Παλαιστινίων. Επέλεξα να είμαι άρρωστος από ελπίδα.»
Τόσο ο Μαχμούντ Νταρουίς όσο και ο Γιάννης Ρίτσος έχουν ως κορωνίδα της ποίησης τους την υπόθεση της ειρήνης, γιατί όπως λέει ο Γιάννης Ρίτσος: «Μέσ’ στην ειρήνη διάπλατα ανασαίνει/ όλος ο κόσμος με όλα τα όνειρά του».
«Οι ποιητές είναι οι κρυφοί νομοθέτες του κόσμου», έλεγε ο μεγάλος Άγγλος ποιητής και κορυφαίος φιλέλληνας Περσι Σέλλεϋ, φίλος και ομοϊδεάτης του λόρδου Βύρωνα. Αν ισχύει αυτή η άποψη, τότε μπορούμε να πούμε ότι ο Μαχμούντ Νταρουίς έχει ήδη «νομοθετήσει» υπέρ της παλαιστινιακής Αντίστασης, υπέρ της απελευθέρωσης της Παλαιστίνης και της δημιουργίας ανεξάρτητου, δημοκρατικού και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους που θα ζήσει ειρηνικά και με ίση ασφάλεια, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ. Αυτό το μήνυμα οφείλει να το ενστερνιστεί και η ισραηλινή κοινωνία, προπαντός η ισραηλινή ηγεσία.

Ο Πάνος Τριγάζης είναι συντονιστής του τμήματος διεθνών σχέσεων και θεμάτων ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: