16/2/13

Στον κόσμο των περιοδικών

Μανδραγόρας, τχ. 47. Διττό τεύχος, αφού ενσωματώνεται και  τεύχος του περιοδικού Νέα συντέλεια, που μέχρι τώρα είχε μια αυτόνομη διαδρομή 10  τευχών. Στην ύλη τού Μανδραγόρα, σελίδες για τους Ανέστη Ευαγγέλου, Μάριο Χάκκα, Ανδρέα Κάλβο κ.ά. Επίσης, κείμενο του Γ. Αράγη για τον Εξώστη του Νίκου Καχτίτση, με τίτλο «Ένα πρόδρομο μεταμοντερνιστικό μυθιστόρημα», τίτλος που δεν υποστηρίζεται επαρκώς. Στη Νέα συντέλεια, μια πολιτική συνέντευξη του Νάνου Βαλαωρίτη στον Κώστα Κρεμμύδα κι ένα ανέκδοτο κείμενο του Ανδρέα Εμπειρίκου, υπό τον τίτλο «Έξοδος», γραμμένο στις 17/3/1940.
Κουκούτσι, τχ. 7.  Δοκίμιο της Ντενίς Λέβερτοφ, για την «ενδότητα» της οργανικής μορφής, «ευσύνοπτο» αφιέρωμα στην αυστραλιανή ποίηση, ποιήματα του Σαλβατόρε Κουαζίμοντο, συνεργασίες νεωτέρων κυρίως ποιητών. Όπως δηλώνεται, με το παρόν τεύχος το περιοδικό ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλος παρουσίας του, διευρύνοντας το πεδίο του με την έκδοση λογοτεχνικών βιβλίων.
Παρέμβαση, πνευματική επιθεώρηση της Κοζάνης, τχ. 165. Ποιήματα, διηγήματα, μεταφράσεις, βιβλιοκριτικές, σχόλια, αλλά κι ένα ενδιαφέρον δοκίμιο με θέμα το οικονομικό κραχ του 1929 και την Κοζάνη.  Συνοδεύεται από την έκδοση «Χρονολόγιο Κοζάνης», από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, του Β. Π. Καραγιάννη∙ επιμέλεια Κ. Παυλός.
Νέο επίπεδο, περίοδος τρίτη. Ποιήματα, διηγήματα, ζωγραφική. Μία ακόμη «επανεκκίνηση» του μακρόβιου περιοδικού.
Κ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: