19/1/13

Πώς να γράψεις ένα μυθιστόρημα σε 30 ημέρες...


Το Δελτίο Τύπου που ακολουθεί δεν είναι μια ευφάνταστη φάρσα, αλλά επίσημη ανακοίνωση για «σεμινάριο δημιουργικής γραφής». Και είναι ένα από τα δεκάδες, ή και εκατοντάδες που γίνονται, στην Αθήνα και την επαρχία. Τα διοργανώνουν εκδοτικοί οίκοι, βιβλιοπωλεία, πολιτιστικά κέντρα, και παντός είδους φορείς και ιδρύματα. Σπανίως διδάσκουν κάποιοι γνωστοί συγγραφείς ή φιλόλογοι, ενώ συνήθως τα διεκπεραιώνουν άνθρωποι που στερούνται και των στοιχειωδέστερων «συστάσεων». Τα παρακολουθούν κυρίως νέοι, ή σχετικά νέοι, και νέες, οι οποίοι δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς προσδοκούν.
Σημεία των καιρών και της κρίσης; Απονενοημένες κινήσεις επιβίωσης; Όλα κατανοητά και σεβαστά. Πλην όμως, η λογοτεχνία, τα λογοτεχνικά βιβλία, είναι εκεί, δίπλα μας, και μας περιμένουν. Να μας μιλήσουν για την κρίση, για την επιβίωση, αλλά και για την ίδια τη λογοτεχνία. Να μας απευθυνθούν, αλλά όπως αρμόζει σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη: σεβόμενα την ανάγκη μας.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πώς να γράψεις ένα μυθιστόρημα σε 30 ημέρες

Εισηγητής: [...] εκδότης, συγγραφέας
Εάν πάντα θέλατε να γράψετε ένα μυθιστόρημα, αλλά δεν ξέρατε από πού να αρχίσετε ή πόσο καιρό θα σας πάρει για να τελειώσετε (αν ποτέ το τελειώσετε!), αυτό το σεμινάριο είναι για σας. Σας δίνει τις συμβουλές που χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε μια πρώτη γραφή του μυθιστορήματός σας σε μόλις 30 ημέρες.
Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό; Είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζετε και αυτό το σεμινάριο θα σας δώσει όλα τα εργαλεία, τις γνώσεις και τον τρόπο για να γράψετε επιτέλους το μυθιστόρημά σας. Επιπλέον, θα σας προσφέρει πολλά ακόμα οφέλη, όπως την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στον εαυτό σας, τον τρόπο να αναπτύξετε τη δημιουργικότητά σας καθώς και να αποκτήσετε σωστές συνήθειες συγγραφής. Η πρόκληση να γράψετε 50.000 λέξεις σε ένα μήνα είναι επίσης ένας θαυμάσιος τρόπος να αναπτύξετε τη φαντασία σας, να είστε πειθαρχημένος και να δεσμευτείτε σε ένα πρόγραμμα συγγραφής. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να αναπτύξετε το ταλέντο σας, αλλά και να εξασκηθείτε στη σωστή διαχείριση του χρόνου.
Πολλά σημαντικά βιβλία από γνωστούς συγγραφείς γράφτηκαν σε παρόμοιο μικρό διάστημα:
A Christmas Carol, Charles Dickens, γράφτηκε σε 6 εβδομάδες το 1843, As I Lay Dying, William Faulkner, γράφτηκε σε 6 εβδομάδες το 1930, A Study in Scarlet, Arthur Conan Doyle, γράφτηκε σε 3 εβδομάδες το 1886, On the Road, Jack Kerouac, γράφτηκε σε 3 εβδομάδες το 1951, King Solomon's Mines, H. Rider Haggard, γράφτηκε σε 6 εβδομάδες το 1885, The Confidential Agent, Graham Greene, γράφτηκε σε 6 εβδομάδες το 1938, James Bond, Ian Fleming, όλα τα βιβλία του γράφτηκαν το καθένα σε 6 εβδομάδες, The Gambler, Fyodor Dostoyevsky, γράφτηκε σε 26 ημέρες το 1866, Water for Elephants, Sara Gruen, γράφτηκε σε 30 ημέρες το 2006. Και φυσικά κάθε Νοέμβριο γράφονται περίπου 200.000 βιβλία στον διαγωνισμό συγγραφής του site, NaNoWriMo.org (National Novel Writing Month).

Πρόγραμμα σεμιναρίων
ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ. Εισαγωγή. Μυθιστόρημα, νουβέλα, διήγημα. Θέση. Δομή. Πλάνο. Οπτική γωνία. Ταλέντο και εξάσκηση. Προγραμματισμός, επιλογές και αυθορμητισμός.
ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ. Αρχή. Μέση. Κλιμάκωση. Τέλος.
ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ. Χαρακτήρας. Σκηνή. Σύγκρουση. Διάλογος. Show, don’t tell. Το προσωπικό ύφος και η γλώσσα του συγγραφέα.
ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ. Δημιουργικότητα και πώς να την αναπτύξετε. Έρευνα και πηγές. Εμπειρία, βίωμα και φαντασία. Μυστικά της συγγραφής. Διαχείριση του χρόνου. Ξεκινήστε να γράφετε.
ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ. Ανάγνωση και συζήτηση έργων.

Σε ποιους απευθύνεται
Συγγραφείς, Επίδοξους συγγραφείς, Δημοσιογράφους, Σπουδαστές, Αναγνώστες με ανησυχίες.

Τόπος διεξαγωγής: [...] στάση μετρό Πανεπιστήμιο.
Κόστος Συμμετοχής: 120 ευρώ για εγγραφή μέχρι 25 Ιανουαρίου. 150 ευρώ για εγγραφή 26-28 Ιανουαρίου.
Ειδική προσφορά: Κόστος Συμμετοχής 1 + 1 φίλος/η: 220 ευρώ και οι δύο, για εγγραφή μέχρι 25 Ιανουαρίου!

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής 

Μαρίνα Σαμαρτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: