2/6/12

Το «θέμα» της Φυσικής

Σαν να μην έφτανε το Μνημόνιο, μαθητές και μαθήτριες, μαζί και οι οικογένειές τους, έχουν υποβληθεί σε ένα απίστευτο νέο μαρτύριο: το θέμα της Φυσικής και ο τρόπος με τον οποίο το χειρίστηκαν οι διάφοροι φορείς. Δεν θέλω να συζητήσω το θέμα, που ήταν εξαιρετικά δύσκολο και κακοδιατυπωμένο. Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει η “αναστάτωση” γύρω από το θέμα, και, κυρίως, η ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.
Με το τέλος της συγκεκριμένης εξέτασης, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (επιστημονικό σωματείο του κλάδου) συνειδητοποιεί ότι έχει πιάσει λαβράκι και εκδίδει μια ανακοίνωση, η οποία αναφέρει το λάθος, καλεί τους καθηγητές να μην προχωρήσουν στις διορθώσεις των θεμάτων και, επί λέξει, συνεχίζει Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών ως ύστατη προσπάθεια να σώσει την τιμή και το κύρος της επιστήμης, ζητά συγνώμη για αυτά τα θέματα από τις μαθήτριες και τους μαθητές που διαγωνίστηκαν σήμερα.” Επιτέλους. Σε αυτήν την ταπεινή χώρα, στο άκρο της Ευρώπης, εδώ όπου γεννήθηκε η επιστήμη, υπάρχει ένας φορέας που υπερασπίζεται την τιμή και το κύρος της επιστήμης (όλης της επιστήμης, βέβαια, και όχι μόνον της Φυσικής). Και το καλύτερο: η Ένωση ζητά συγγνώμη από τις μαθήτριες και τους μαθητές (φράση εκπληκτικής πολιτικής ορθότητας, μιας και οι μαθήτριες προηγούνται!) ως ύστατη προσπάθεια για να σώσει την τιμή και την υπόληψη της επιστήμης, και όχι επειδή η ίδια η Ένωση δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως για να αποτρέψει τον βιασμό που υφίσταται η επιστήμη κάθε μέρα μέσα από την προετοιμασία των μαθητριών και των μαθητών για τις παραμορφωτικές εισαγωγικές εξετάσεις.

Θυμίζει κάτι από τις διαδικασίες της Ιεράς Εξέτασης αυτή η στάση. Φέρνει στο νου ιεροεξεταστές, που συμμετείχαν στις διαδικασίες καταδίκης αθώων, να μετανιώνουν, κι ενώ οι καταδικασμένοι προχωρούν στη πυρά, οι μετανιωμένοι ιεροεξεταστές ανακοινώνουν ότι ζητάν συγγνώμη από τους καταδικασμένους, ως ύστατη προσπάθεια για να σώσουν την τιμή και την υπόληψη της Εκκλησίας... Και για να μην είμαι άδικος με τους μετανιωμένους ιεροεξεταστές, οι δικοί μας ζήτησαν να μην γίνει η διόρθωση του θέματος, μέχρι νεωτέρας, συμβάλλοντας έτσι και στην ενίσχυση του ψυχολογικού μαρτυρίου των μαθητών.
Αγράμματοι συντάκτες ανακοινώσεων, υπερασπιστές του ιδεολογήματος περί της αξιοπιστίας των εισαγωγικών εξετάσεων, και άτομα που δεν δίνουν καμία απολύτως μάχη για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι μαθητές και μαθήτριες βιώνουν τα τελευταία δύο χρόνια του Λυκείου, καλά θα κάνουν να κάνουν την καρδιά τους πέτρα, να αφήσουν για λίγο ήσυχη την επιστήμη, και να ξοδέψουν λίγη από την φαιά ουσία τους για τα πεζά προβλήματα ενός καταστροφικού συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια: Ήδη, τα αποτελέσματα από τα βαθμολογικά κέντρα μας λένε ότι το 80% των μαθητών έγραψε κάτω από τη βάση στη φυσική.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: