10/3/12

In memoriam

Φοίβος Σταυρίδης (Λάρνακα, 1938 - 2012)

Ποιητής, εκδότης, ερευνητής, μελετητής. Σπούδασε φαρμακευτική στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Εξέδωσε στη Λάρνακα, σε συνεργασία με ολιγάριθμη εκδοτική επιτροπή (1980-1986), το λογοτεχνικό περιοδικό "Κύκλος». Μετείχε στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού Μικροφιλολογικά (Λευκωσία, 1997-2012).
Μαζί με τον ποιητή Θεοδόση Νικολάου επιμελήθηκε τη συγκεντρωτική έκδοση των Ποιημάτων του Παντελή Μηχανικού. Εξέδωσε, επιπλέον, τα έργα των Επαμεινώνδα Φραγκούδη, Οδοιπορικόν Μαυροβουνίου, Λευκωσία 1994, και Σάββα Τσερκεζή, Ημερολόγιον του βίου μου, αρχόμενον από του 1886, Λευκωσία 1988, 2009.

Στα γράμματα εμ­φανίστηκε το 1958, με τη βράβευση διηγήματος του από τον Ελληνικό Πνευματικό Όμιλο Κύπρου.
Έργα ποιητικά: Ποιήματα, Λάρνακα, 1972. Απομυθοποίηση, 1978. Τρίτο πρό­σωπο, 1992. Επίσης, δημοσίευσε μελετήματα και βι­βλιογραφίες για ελλαδικούς κύπριους λογοτέχνες. Ενδεικτικά:
“Ο ποιητής ως αγαλματοποιός. Δέκα χρόνια, από τον θάνατο του Π. Μηχανικού” (1990). “Βιβλιογραφία Κυπριακής Λογοτεχνίας, από τον Λεόντιο Μαχαιρά έως τις μέρες μας” (2001), με τους Λ. Παπαλεοντίου και Σ. Παύλου. “Βιβλιογραφία Κυπριακής λαϊκής ποίησης. Φυλ­λάδες και αυτοτελείς εκδόσεις (1884 - 1960)”, (2002). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του προεδρείου της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (1978) και της Εταιρείας Συγγραφέων (Ελλάδα). Τιμήθηκε το 1972 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Κύπρου.
Συνεργασίες του δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Κυπριακά Χρονικά, Πνευματική Κύπρος, Φιλολογική Κύπρος, Ακτή, Επτά Ημέρες (Καθημερινής), Αντί, Διαβάζω, Η λέξη, Νέα Εστία, Νέα Εποχή,  Άνευ, Κυπριακή Βιβλιοφιλία, Η Παρέμβαση.
Συν-ιδρυτής και υπεύθυνος του ιστολογίου του περ. Μικροφιλολογικά, http://microphilologica.blogspot.com/
Ιδρυτής των ιστολογίων:
Η Άλλη Κύπρος. Μαρτυρίες ανθρώπων και τόπων.
http://allikypros.wordpress.com/about/
Λάρνακα: Ιστολόγιο για τη Λάρνακα
http://larnaka.wordpress.com
Retalia et alia: Κείμενα για το βιβλίο και τη λογοτεχνία http://kitieus.wordpress.com
Το μικρό σε όγκο ποιητικό του έργο θεωρείται ως ένα από τα πιο ξεχωριστά στην κυπριακή λογοτεχνική παραγωγή. Οι μονογραφίες, οι μελέτες, η συμμετοχή του σε ομαδικές παρεμβάσεις επέτρεψαν την προώθηση της έρευνας για την κυπριακή λογοτεχνία και του πολιτισμό της νήσου σε υψηλότερο επίπεδο. Καθοριστική ήταν η συμβολή του στα βιβλιογραφικά πράγματα της Κύπρου και στη διαδικτυακή παρουσία της Κύπρου «προς τα έξω».

Υστερόγραφο
Μεγεθύνοντας την πράξη προδίνουμε το όραμα.
Οι ήρωές μας ήταν άνθρωποι, ανεπιτήδευτοι
στη μάταιη θυσία τους∙  δε θα μολύνουμε τη
         μνήμη τους
με παρελάσεις, λόγους ηχηρούς
και τη σημαία μπροστά να κρύβει βολικά
         τη γύμνια-μας.
Θα τους τιμήσουμε ανθρώπινα, με δάκρυα πολλά
και την καρδία ξεκούμπωτη στον ήλιο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΥΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: