26/6/10

Η εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία μακράς διάρκειας

ΓΚΛΕΝ Ο. ΓΚΑΜΠΑΡΝΤ, Ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία μακράς διάρκειας, μτφρ: Παναγιώτης Γ. Θεoδωρόπουλος, επιμέλεια: Χρήστος Ιωαννίδης, Χαρά Καραμανωλάκη, Εκδόσεις "Συνάψεις", σελ. 272

Η "Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία Μακράς Διάρκειας" του ψυχιάτρου - ψυχαναλυτή Γκλεν Ο. Γκάμπαρντ απευθύνεται σε κάθε επαγγελματία Ψυχικής Υγείας, ο οποίος θέλει να αποκτήσει τις βασικές ψυχοθεραπευτικές γνώσεις μέσα από ένα ευσύνοπτο και παιδαγωγικά άρτιο εγχειρίδιο. Είναι, όμως, ένα ιδιαίτερα πολύτιμο εργαλείο για τους νέους γιατρούς, ψυχιάτρους και ψυχολόγους, στους οποίους παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις που χρειάζεται ένας κλινικός για να κατανοεί και να χειρίζεται συνήθεις καταστάσεις της τρέχουσας ψυχοθεραπευτικής σχέσης με ψυχικώς πάσχοντες. Εφοδιάζει, δηλαδή, τον εκπαιδευόμενο με την αναγκαία "ψυχοθεραπευτική στάση", είτε είναι είτε δεν είναι υποψήφιος ψυχαναλυτής.
Μέσα σε ένδεκα περιεκτικά κεφάλαια καλύπτονται μία σειρά από σημαντικά ζητήματα, όπως είναι οι βασικές ψυχοδυναμικές αρχές, οι αξιολογήσεις καταλληλότητας των ασθενών, η διαδικασία έναρξης και τερματισμού της θεραπείας, οι παρεμβάσεις του θεραπευτή, οι στόχοι και οι μορφές της θεραπευτικής δράσης, η αντίσταση, η αντιμεταβίβαση, οι φαντασιώσεις και τα όνειρα, καταλήγοντας, έτσι, στην ιδανική χρήση της εποπτείας.
Το βιβλίο εστιάζει ιδιαίτερα πάνω στην ψυχοδυναμική εργασία με ενήλικες σε ατομική ψυχοθεραπεία. Αποτυπώνει τη μακρά εμπειρία διδασκαλίας του συγγραφέα σε εκπαιδευόμενους και επικεντρώνεται στα προβλήματα εκμάθησης που συναντούν οι εκπαιδευόμενοι ψυχοθεραπευτές, αλλά και στην αντιμετώπιση διλημμάτων που ανακύπτουν συχνά στην ψυχοθεραπευτική εργασία.
Ο Γκλεν Ο. Γκάμπαρντ είναι καθηγητής Ψυχιατρικής στο Κολλέγιο Ιατρικής Μπέιλορ του Χιούστον, στο Τέξας των ΗΠΑ. Κατέχει την έδρα Ψυχανάλυσης στην ίδια σχολή και είναι επίσης διδάσκων ψυχαναλυτής στο Ψυχαναλυτικό Ινστιτούτο του Χιούστον/Γκάλβστον. Μεταξύ του 1989 και του 1994 κατείχε διάφορες διευθυντικές θέσεις στη γνωστή ψυχαναλυτική κλινική Μένιντζερ, ενώ την περίοδο 2001 - 2007 υπήρξε, μαζί με τον Πολ Ουίλιαμς, συναρχισυντάκτης του Διεθνούς Περιοδικού της Ψυχανάλυσης (International Journal of Psychoanalysis).

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: